Misterul valurilor de pământ apărute în Siberia. Cercetătorii explică fenomenul alarmant

siberia-movile BBC
  • Comunitățile locale sunt grav afectate de schimbările climatice
  • Oamenii sunt nevoiți să astupe singuri iazurile formate
  • Cercetătorii spun că incendiile sălbatice din Siberia au accelerat dezghețarea solului până la Cercul Arctic.

Oamenii de știință avertizează că, în peisajul siberian, valurile de pământ – în mod normal înghețat pe tot parcursul anului – se dezgheață, cu consecințe potențial devastatoare pentru climat.

În timp ce se dezgheață se crede că acest sol emană cantități enorme de gaze de seră, accentuând problema încălzirii globale, conform BBC

Efect al schimbărilor climatice

Creșterea temperaturilor înseamnă că solul înghețat se dezgheață. În Siberia au început să apară din ce în ce mai multe valuri sau ridicături ale pământului, termokarsturi așa cum le zic specialiștii.

Unele din aceste termokarsturi sunt umplute cu apă, iar un iaz mic poate foarte rapid să se transforme într-un lac considerabil. Toate acestea sunt dovezi că încălzirea globală afectează peisajul siberian. Asta înseamnă mai puține pășuni și dificultăți la deplasare.

Acest peisaj era complet drept acum 20 de ani, dar pământul a început să se destrame odată cu creșterea temperaturilor.

În Siberia există chiar un oraș întreg construit pe acest tip de sol, permafrost, Yakutsk. Au chiar și un Institut pentru Permafrost, pentru a măsura rata în care solul este “decongelat”. Această rată afectează nu doar orașul, dar și climă.

Permafrostul are în componența sa materie organică. Această materie organică conține o multitudine de gaze,  gaze de seră, iar atunci când solul se dezgheață, aceste gaze ajung în aer. În esență, cu cât mai mult se încălzește permafrostul, cu atât mai multe gaze de seră ajung în atmosfera.

Mai mult, oamenii de știință cred că incendiile sălbatice din Siberia au accelerat dezghețarea solului până la Cercul Arctic.