• Mont Blanc se ridică acum la 4.805,59 metri deasupra nivelului mării.
  • În septembrie 2021 arăta că Mont Blanc avea o înălțime de 4.807,81 metri.
  • Valul de căldură din acest an a topit gheața de pe Mont-Blanc de 3 ori mai repede decât de obicei.

Mont Blanc, cel mai înalt pisc din Europa de Vest, a pierdut peste doi metri din înălțimea sa din 2021
încoace, scrie Reuters.

Cel mai înalt pisc din Europa de Vest se ridică acum la 4.805,59 metri deasupra nivelului mării. Ultima măsurătoare efectuată de cercetătorii francezi, în septembrie 2021, arăta că Mont Blanc avea o înălțime de 4.807,81 metri. Elveția a înregistrat anul trecut o rată record a topirii ghețarilor săi, datele de anul acesta arătând că 2023 a fost al doilea cel mai rău an din istorie la acest capitol.

Acum, experții francezi afirmă că experții în ghețari și climatologii ar trebui să analizeze datele colectate și
să formuleze ipoteze care să explice acest fenomen. Subliniez că în 2007, Mont Blanc avea o înălțime de 4.810,90 metri, pierzând 40 de centimetri.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Gheața din Mont Blanc se topește de 3 ori mai repede decât de obicei


Așadar, munții se află pe o pantă descendentă de peste un deceniu în contextul topirii ghețarilor. Valul de căldură din acest an a topit gheața de pe Mont-Blanc de 3 ori mai repede decât de obicei. Retragerea ghețarilor de pe Mont-Blanc s-a accentuat în specialdupă canicula din vara anului 2003.

Până de curând, turiştii puteau traversa kilometri întregi de gheţar albastru curat, iar acum, gheaţa este spartă de stâncă, noroi şi bălţi. Schimbarea este drastică. Cu siguranță, consecinţele pierderii gheţii sunt mult mai mari decât daunele aduse turismului pentru că gheţarii sunt și surse de răcire a centralelor nucleare.

„Măsurătorile sunt făcute asupra unui pisc viu. Având în vedere schimbările climatice, monitorizarea modificărilor ne va permite să înțelegem mai bine consecințele lor”, a spus cercetătorul Luc Moreau.

Citește și: