• Temperatura globală la suprafață a fost cu 35 de grade Celsius peste media 1991-2020, depășind recordul din iunie 2019.
  • Căldura extremă pe uscat și pe mare a dus la consecințe dezastruoase în unele regiuni.
  • Căldura a ajuns în toate colțurile planetei, de la temperaturi record în nordul Europei la o acoperire de gheață marină record în apele din jurul Antarcticii, spun oamenii de știință.

Hărțile temperaturii globale au devenit roșu închis, deoarece temperaturile în creștere au atins cea mai caldă zi din lume de la începutul înregistrărilor, în 1979, în timp ce luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie, potrivit noilor date furnizate de oamenii de știință americani și europeni, scrie WSJ.

Temperatura medie globală a atmosferei marți, 4 iulie, a fost de 17 grade Celsius, depășind recordul anterior din 3 iulie, potrivit datelor care sunt colectate zilnic de National Oceanic and Atmospheric Administration și compilate de Universitatea din Maine.

Într-o evaluare separată publicată joi, Copernicus Climate Change Service, o divizie a Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu, a constatat că iunie 2023 a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mai cald ca niciodată

Climatologii de la serviciul meteorologic Copernicus, o agenție științifică finanțată de Uniunea Europeană, spun că temperaturile record sunt rezultatul emisiilor industriale de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul deceniilor și al unui puternic model meteorologic El Niño – un fenomen natural – care s-a dezvoltat în Oceanul Pacific.

,,Este ceea ce ne așteptăm să se întâmple în condițiile în care încălzirea globală avansează și, pe deasupra, avem un El Niño” , a declarat Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth, o organizație independentă de date climatice, neimplicată în niciunul dintre rapoarte. ,,Acum atingem cele mai ridicate temperaturi pe care le-am văzut vreodată”.

Căldura a ajuns în toate colțurile planetei, de la temperaturi record în nordul Europei la o acoperire de gheață marină record în apele din jurul Antarcticii, spun oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service, care și-au bazat concluziile pe datele de temperatură colectate de la sateliți, stații meteo și instrumente oceanice.

Temperaturile record ale lunii iunie

Luna trecută, temperatura atmosferică globală a fost cu 35 grade Celsius peste media 1991-2020, depășind recordul anterior din iunie 2019. Europa a înregistrat o anomalie de temperatură și mai mare, ajungând la 17 grade Celsius peste medie, potrivit serviciului. Iunie 2023 a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, se arată în raport.

Raportul Copernicus a precizat că temperaturile record au fost resimțite în nord-vestul Europei, în părți din Canada, SUA, Mexic, Asia și estul Australiei. Temperaturi mai scăzute decât în mod normal au prezidat în iunie vestul Australiei, vestul SUA și vestul Rusiei.

Texanii au resimțit căldura mai mult decât majoritatea, deoarece sute de oameni s-au îmbolnăvit și alți zeci au murit din cauze legate de căldură. Inundațiile, grindina și tornadele au agravat și au provocat întreruperi de energie electrică pentru sute de mii de clienți.

În Regatul Unit, luna trecută a fost oficial cea mai călduroasă lună iunie din 1884 încoace, iar experții au declarat că condițiile au fost înrăutățite de un val de căldură maritimă care a înconjurat insulele britanice.

,,Constatările provizorii ale Met Office sugerează că acest val de căldură marină a amplificat, la rândul său, temperaturile de pe uscat și mai mult, până la nivelurile record înregistrate în cursul lunii” , a declarat Ségolène Berthou, director științific al Met Office, care este principala agenție meteorologică din Marea Britanie.

Iunie 2023 a fost, de asemenea, cea mai caldă lună iunie pentru temperaturile globale ale oceanelor de la începutul înregistrărilor, în anii 1970, și a urmat un record lunar similar stabilit în mai 2023, potrivit raportului Copernicus.

Oamenii de știință din domeniul oceanelor sunt îngrijorați de faptul că încălzirea în creștere a oceanelor afectează viața marină pe termen lung prin modificarea tiparelor de migrație a peștilor și a mamiferelor marine, prin creșterea nivelului de aciditate a oceanelor și prin deteriorarea recifelor de corali, a mangrovelor și a zonelor umede care protejează comunitățile de coastă de furtuni și de creșterea nivelului mării.

,,Acesta este un eveniment extrem de rar pe care îl trăim în acest moment, în ceea ce privește temperaturile globale din ocean” , a declarat Benjamin Kirtman, directorul Institutului Cooperativ de Studii Marine și Atmosferice de la Universitatea din Miami. ,,Există o serie de factori diferiți care ar putea contribui la acest lucru, dar nu știm cu siguranță ce se întâmplă cu exactitate” .

Kirtman, Rohde și alți oameni de știință care studiază interacțiunea dintre ocean și atmosferă spun că alți factori, în afară de schimbările climatice și de El Niño din Pacific, influențează, de asemenea, temperaturile oceanelor, dar nu au reușit să identifice cauza exactă a căldurii record.

În anii normali, vânturile albastre suflă particule de praf din Sahara spre vest, peste Oceanul Atlantic de Nord, particule care blochează lumina solară și ajută la menținerea răcoroasă a acelei părți a oceanului. Potrivit oamenilor de știință de la NOAA, acest lucru nu se întâmplă la fel de frecvent în acest an.

Iar în urmă cu trei ani, au intrat în vigoare noi reguli care au redus cantitatea de sulf permisă în combustibilii folosiți de nave. Aceste reguli au ajutat la reducerea poluării atmosferice cu sulf cu 85% în rutele de transport maritim transoceanic, potrivit unei analize realizate de Rohde. Mai puține particule de sulf pe rutele de navigație au dus la o mai mare cantitate de lumină solară care ajunge la suprafața oceanului, ceea ce a avut un mic efect de încălzire în acele zone, dar nu a fost semnificativ la nivelul întregului ocean, a spus el.

Rohde spune că nu se așteaptă ca temperaturile mării și ale atmosferei să se răcească prea curând.
,,Cred că suntem pregătiți pentru o lună iulie cu o căldură record” , a spus Rohde.

Citește și

Ziua internațională a sărutului. E bun și pentru sănătate, sexologul Bogdan Morar îți prezintă beneficiile sărutului

SONDAJ. Mai mult de un sfert dintre adulții din Marea Britanie nu au fiert niciodată un ou. La ce nu se mai pricep britanicii

Cristian Pârvulescu: „Campania partidelor politice va deveni din ce în ce mai populistă și tentată de naționalism”