• Yagi este cel mai puternic care a lovit Hainan de la Rammasun în 2014, care a provocat moartea a 46 de persoane.
  • Agenția meteorologică din China a declarat că este cel mai puternic taifun care a atins pământul în toamnă.
  • Aproximativ 400.000 de persoane din insula Hainan au fost evacuate în locuri sigure înainte de sosirea lui Yagi.

O insulă turistică populară de la sud de China continentală a fost lovită de cel mai puternic taifun din ultimul deceniu, lăsând zona să se confrunte cu vânturi potențial catastrofale și ploi torențiale.
Super taifunul Yagi a lovit orașul Wenchang din nord-estul insulei Hainan cu vânturi de 223 km/h (138 mph) la ora locală 16:00 vineri, potrivit mass-media de stat, anunță BBC.

Yagi este cel mai puternic care a lovit Hainan de la Rammasun în 2014, care a provocat moartea a 46 de persoane. Agenția meteorologică din China a declarat că este cel mai puternic taifun care a atins pământul în toamnă.

Aproximativ 400.000 de persoane din insula Hainan au fost evacuate în locuri sigure înainte de sosirea lui Yagi. Trenurile, vapoarele și zborurile au fost suspendate, în timp ce școlile au fost închise. Yagi – care și-a dublat puterea după ce a făcut ravagii în nordul Filipinelor la începutul acestei săptămâni – este al doilea cel mai puternic taifun de până acum din acest an.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Meteorologii spun că Yagi ar putea provoca pagube „catastrofale” în Hainan și în provincia învecinată Guangdong, care este și cea mai populată din China. Yagi este un super taifun „extrem de periculos și puternic”, care ar putea atinge țărmul „cu potențial catastrofal”, a avertizat joi Centrul de avertizare privind ciclonii tropicali din Indo-Pacific într-un aviz.

Un super taifun este echivalent cu un uragan de categoria 5. La scurt timp după ce a atins țărmul, în Hainan au avut loc întreruperi de curent pe scară largă, au raportat mass-media locale, fiind afectate aproximativ 830.000 de gospodării. Echipele de urgență, formate din aproximativ 7 000 de persoane, au declarat că energia electrică a fost restabilită la 260.000 de locuințe până vineri seara.

Toate atracțiile turistice au fost închise începând de miercuri din ordinul autorităților. care au avertizat cu privire la „vânturi masive și distructive”.

Citește și