• Recordurile din Antarctica trebuie luate mai în serios din cauza impactului lor global în cascadă”, avertizează un grup de oameni de știință.
  • Profesorul Martin Siegert a declarat că sunt extrem de îngrijorați de intensitatea și frecvența tot mai mare a evenimentelor extreme.
  • Temperaturile de la suprafață au urcat cu 38,5°C mai mult decât ar trebui să fie.

Recordurile din Antarctica trebuie luate mai în serios din cauza impactului lor global în cascadă”, a avertizat astăzi un grup de oameni de știință cărora Foreign Office le-a cerut să investigheze aceste schimbări fără precedent”, relatează Sky News.

După ce aisberguri uriașe, de până la un sfert din mărimea Țării Galilor, s-au desprins cu o frecvență din ce în ce mai mare”, Foreign Office a comandat această analiză, care a confirmat că evenimentele extreme din această zonă se întâmplă mai des și sunt mai intense.

Jane Rumble, șefa departamentului pentru regiunile polare din cadrul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit, a declarat: Ceea ce se întâmplă în Antarctica nu rămâne în Antarctica. Are consecințe la nivel global și, prin urmare, este important să sensibilizăm populația cu privire la ceea ce se întâmplă în Antarctica.”

Recomandări

JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...

Profesorul Martin Siegert, glaciolog la Universitatea din Exeter, a declarat că sunt extrem de îngrijorați de intensitatea și frecvența tot mai mare a evenimentelor extreme și de influențele în cascadă pe care acestea le au în alte zone”. El a spus că ar trebui să fim profund îngrijorați de mediul din Antarctica în anii care vor urma în condițiile arderii continue a combustibililor fosili”.

Profesorul Siegert a adăugat că a vrut să provoace comunitatea științifică să înceapă să ia evenimentele extreme din Antarctica mult mai în serios decât până acum”.

Temperaturile din Antarctica au urcat cu 38,5°C

Cel mai extrem val de căldură înregistrat vreodată la nivel global a lovit Antarctica de Est în martie 2022, făcând ca temperaturile de la suprafață să urce cu 38,5°C mai mult decât ar trebui să fie. În loc de o temperatură așteptată de aproximativ -50C, aceasta a ajuns la -10C.

Dacă ar fi avut loc vara, ar fi început să topească suprafața stratului de gheață, lucru pe care oamenii de știință au declarat că nu l-au mai văzut până acum. Valul de căldură a fost absolut enorm”, a declarat profesorul Siegert. Temperatura a fost nu numai cu mult peste medie, ci și mult mai ridicată chiar și decât recordurile anterioare.

Citește și: