• Activă încă din luna iulie, această ploaie anuală de meteori își atinge apogeul în noaptea de 11 spre 12 august, înainte de răsăritul soarelui.
  • Perseidele sunt numite astfel după constelația Perseus, din care par că vin acești meteori, și reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase și accesibile roiuri de meteori dintr-un an.
  • Este un fenomen astral ușor de observat.

Perseidele s-au întors pentru a uimi oamenii cu explozii de lumină şi culoare. În fiecare an, iubitorii de astronomie și curioșii deopotrivă așteaptă cu nerăbdare un spectacol ceresc deosebit: ploaia de meteori Perseide.

Activă încă din luna iulie, această ploaie anuală de meteori își atinge apogeul în noaptea de 11 spre 12 august, înainte de răsăritul soarelui, oferind privitorilor un adevărat spectacol de lumină și culoare pe bolta cerească.

Perseidele sunt numite astfel după constelația Perseus, din care par că vin acești meteori, și reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase și accesibile roiuri de meteori dintr-un an.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Este un fenomen astral ușor de observat, datorită numărului mare de meteori și a intensității lor luminoase. Astronomul Don Pollacco, de la Universitatea Warwick, descrie Perseidele ca fiind „meteori de un albastru strălucitor – și foarte mulți”, subliniind astfel caracterul impresionant al acestui eveniment astral.

Când rocile din spaţiu intră în atmosfera Pământului, rezistenţa aerului le face foarte fierbinţi. Acest lucru face ca aerul să strălucească în jurul lor şi lasă pentru scurt timp o coadă de foc în urma lor – capătul unei aşa-numite „stele căzătoare”. Punctele de aer incandescent din jurul rocilor spaţiale care se deplasează rapid, de la dimensiunea unei particule de praf până la cea a unui bolovan, pot fi vizibile uneori pe cerul nopţii.