• Jud. Vaslui, Bacău și Galați au înregistrat ploi de peste 150 l/mp noaptea trecută.
  • În Capitală ploile mai apar doar trecător, însă vremea va fi rece până marți.
  • Ploile continuă până luni în vest, nord și est, iar maximele vor cu peste 10°C sub normal.

Ploile au făcut ravagii noaptea trecută în zona Moldovei, unde meteorologii și hidrologii au emis mai multe coduri roșii de inundații, soldate cu victime omenești.

Te așteaptă câteva zile foarte reci în toată țara, iar ploile rămân pe poziții până luni.

Care este situația în zona Moldovei. Sunt așteptate astfel de evenimente și în alte zone?

„Din fericire, alte zone nu sunt sub acest pericol, dar zona Moldovei rămâne în continuare astăzi sub aceste ploi, deci s-ar putea să mai avem acolo evenimente, în special zona Galați, Vaslui, chiar și Bacău. 

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Vorbim de cantități de peste 150 de litri pe metru părtrat. Mai mult decât totalul pe o lună, în mai puțin 12 ore. Sunt situații tipice pentru această zonă, le-am înregistrat și în 2007 și în 2013, pentru că avem aceste valori de frig, care încep să apară undeva la mijlocul lunii septembrie și, cum am văzut ieri, au fost 34 de grade.

Deci avem o masă de aer foarte caldă și umedă pe zona Moldovei, care, în prezent, este dizlocată de o masă de aer foarte rece, care va menține temperaturile sub normal pentru câteva zile. Altfel spus, vorbim în continuare de ploi în zona de vest a țării, nu la fel de importante ca cele din Moldova. 

În continuare în Moldova în această după amiază și, din nou, mâine noapte vor apărea ploile. Iar vestea bună ar fi că, prin restul țării, situația este mai liniștită, inclusiv prin sud și prin capitală, unde, chiar dacă vedem destul de mulți nori, ploile vor fi destul de puține, atât azi cât și mâine. Dar trebuie să ne îmbrăcăm mai gros, pentru că este destul de rece”. 

Cât mai durează acest episode de vreme rea?

„Astăzi situația rămâne destul de rea în zona Moldovei, poate și prin zona de vest a țării. Mâine ploile apar din nou în zona Moldovei, dar apoi de luni vorbim de o ameliorare, nu și o încălzire.

Dar încălzirea vine și ea undeva la mijlocul săptămânii viitoare. Deci, cumva, până mâine seară avem grija ploilor în zona Moldovei, iar pentru alte 2-3 zile, vremea va fi destul de rece în mare parte din țară, cu dimineți sub 10 grade, inclusiv în capitală.

Așa că, pentru moment, ne îmbrăcăm mai gros și păstrăm o atenție sporită în privință avertizărilor emise de meteorologi și hidrologi”, a declarat Robert Manta, meteorolog Aleph News.

Citește și