• Peste 50% dintre stațiunile de schi europene se confruntă cu o lipsă severă de zăpadă.
  • Zăpadă artificială are limite și emite gaze de seră, avertizează cercetătorii.
  • Dezghețurile frecvente afectează stațiunile, amenințând industria turismului.

Un nou studiu științific, publicat luni în revista Nature Climate Change a dezvăluit că peste jumătate dintre stațiunile de schi din Europa vor fi afectate de o gravă lipsă de zăpadă în cazul în care temperaturile vor crește cu două grade Celsius peste nivelurile preindustriale, relatează AP.

98% dintre stațiunile montane sunt amenințate de lipsa zăpezii

Impactul se agravează, iar 98% dintre stațiuni vor fi amenințate de această problemă în cazul unei creșteri de 4 grade Celsius.

Zăpada artificială – o soluție sau nu?

Soluția comună de producție de zăpadă artificială, folosită pentru a compensa lipsa de zăpadă are efecte limitate și chiar contraproductive. Procesele necesare pentru producerea de zăpadă artificială, cum ar fi suflantele de zăpadă, generează gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„În acest studiu am documentat în mod specific măsura în care producția de zăpadă. Deci zăpadă artificială, va modula amploarea consecințelor schimbărilor climatice, cu diferențe între situația pentru două grade de încălzire globală și cea pentru patru grade de încălzire globală, de exemplu. Și pentru diferite rate de acoperire a producției de zăpadă în stațiunile de sporturi de iarnă”, a declarat Samuel Morin, cercetător, Meteo France.

„În sectorul turismului, dacă dorim să limităm amploarea consecințelor, trebuie să fim preocupați și de limitarea amprentei de carbon a acestei activități și, prin urmare, să facem tot posibilul pentru a reduce masiv emisiile de gaze cu efect de seră pentru întregul sector”.

Citește și