- Companiile plantează copaci ca să-și reducă amprenta de carbon, în timp ce un studiu Oxford arată că e o practică nocivă.
- Primarul Londrei vrea să extindă zonele cu restricții de poluare, iar în Singapore, dreptul de a deține o mașină costă 150.000 $.
- 2023 poate deveni cel mai cald an înregistrat vreodată, conform ultimelor date climatice.
Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunțat joi Serviciul Copernicus privind Schimbări Climatice.
Advertisment
„Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4 grade mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900)”, a adăugat institutul, în condițiile în care schimbările climatice „împing” temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mișcările de temperatură.
Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93 grade Celsius peste temperatura medie pentru aceeași lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.
Recomandări
Anul trecut nu a fost un record
Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.
„Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie, după o vară record, au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc, pe cale să fie cel mai cald an și cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.
„La două luni de la COP28, sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic”, a spus ea, referindu-se la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice.
Anul trecut nu a fost un record, deși planeta a fost cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparținea anilor 2016 și 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.
Temperatura medie a suprafeței mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92 grade Celsius, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie și a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.
Întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheții din Marea Arctică este cu 18% sub medie.
Ne prefacem sau salvăm planeta
Plantarea de copaci este folosita de companii ca sa combată emisiile de gaze cu efect de sera. Chiar si republicanii americani au prezentat un proiect de lege care sustine plantarea a o mie de miliarde de copaci. Dar un studiu de la oxford arata ca plantarea, mai ales in zonele tropicale, va duce la distrugerea ecosistemelor.
Citește și:
- Şcolile din România devin focare de droguri, iar autorităţile statului se mişcă lent în prevenirea celui mai mare pericol pe care îl îndură tinerii din noile generații
- Musk ține cont de estetică pe platforma X. Titlurile articolelor de presă distribuite pe rețea au dispărut
- Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri pentru taxarea companiilor din domeniul jocurilor de noroc. Cum ajută această reglementare la buget
Partenerii noștri