• Taifunul Gaemi, cu rafale de 240 km/h, a determinat Taiwanul să declare miercuri zi de taifun și să suspende activitățile, dar TSMC își menține operațiunile.Furtuna va traversa nordul Taiwanului și Taipei, apoi va lovi coasta Fujian din China; se așteaptă ploi torențiale și alunecări de teren.
  • În Taipei, rafturile supermarketurilor s-au golit, iar exercițiile militare Hang Kuang au fost parțial anulate; ploi abundente au afectat și capitala filipineză, unde activitățile au fost suspendate.

Taiwanul se pregătește pentru sosirea puternicului taifun Gaemi, care este așteptat să atingă coasta de nord-est a insulei în următoarele câteva ore. Furtuna – primul taifun al sezonului care afectează insula – a dus la anularea unor părți din cele mai mari exerciții militare anuale.
Aproape toate zborurile interne au fost anulate, împreună cu peste 200 de zboruri internaționale, potrivit Ministerului Transporturilor, scrie BBC.

Taifunul înregistrează rafale de vânt de 240Kmh (150 mph), ceea ce este echivalentul unui uragan de categoria 4 în ceea ce privește puterea vântului și potențialul distructiv.

Guvernul a declarat ziua de miercuri ca zi de taifun, suspendând lucrul și cursurile în întreaga insulă, cu excepția insulelor Kinmen. Cu toate acestea, gigantul TSMC, producător de cipuri, a declarat pentru BBC că fabricile sale își vor menține operațiunile normale.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Furtuna se îndreaptă în prezent ușor mai spre nord și va traversa nordul Taiwanului, inclusiv capitala Taipei în această seară. Apoi, joi, va trece în strâmtoarea Taiwan și va lovi coasta Fujian din sud-estul Chinei.

În ciuda vânturilor foarte puternice, oficialii spun că principala amenințare reprezentată de Gaemi provine din cantitatea uriașă de umiditate pe care o transportă. Administrația meteorologică centrală a insulei a emis o avertizare terestră pentru întregul Taiwan, așteptându-se ca vântul și ploaia să fie cele mai puternice miercuri și joi.

Autoritățile taiwaneze avertizează că, în următoarele 24 de ore, sunt așteptate precipitații de peste un metru în munții din centrul și sudul insulei. Zona din centrul Taiwanului care va fi afectată a fost lovită de un cutremur puternic la începutul acestui an, care a destabilizat versanții munților. Prin urmare, există un potențial de alunecări de teren și inundații rapide.

În capitala Taipei, unde s-au înregistrat ploi abundente și intensificări ale vântului, rafturile din supermarketuri au rămas goale marți seară, în timp ce oamenii își făceau provizii în așteptarea unei creșteri puternice a prețurilor după trecerea taifunului. Amenințarea taifunului a forțat, de asemenea, guvernul să anuleze o parte din exercițiile militare Hang Kuang planificate pentru marți și miercuri, deși a declarat în repetate rânduri că exercițiile vor fi „cele mai realiste de până acum”.

Gaemi și un muson de sud-vest au adus, de asemenea, ploi abundente miercuri în regiunea capitalei filipineze și în provinciile nordice. Lucrările și cursurile au fost oprite acolo, în timp ce tranzacțiile bursiere și valutare au fost suspendate.

Citește și