• Râul Drina din Bosnia și Herțegovina a rămas plin de gunoaie în urma vremii ploioase.
  • Deșeurile provenite de la gropile de gunoi de pe malul râului, slab reglementate, au lăsat un covor vast de poluare care se întinde pe toată lățimea apei.
  • Activiștii de mediu spun că blocajul rezultat a transformat orașul într-un depozit regional neoficial de deșeuri.

Tone de deșeuri – inclusiv sticle de plastic, anvelope uzate și frigidere – au transformat un râu cunoscut pentru culoarea sa de smarald și pentru peisajele deosebite într-o groapă de gunoi plutitoare.

Râul Drina din Visegrad, în estul Bosniei-Herțegovina, a fost umplut de gunoaie în urma vremii ploioase.
Deșeurile provenite de la gropile de gunoi de pe malul râului, slab reglementate, s-au acumulat în spatele unei bariere în râu, lăsând un covor vast de gunoi care se întinde pe toată lățimea apei.

Butoaie ruginite, aparate de uz casnic, lemne și alte gunoaie adunate de râu de la afluenții săi au fost prinse de gardurile instalate de o centrală hidroelectrică bosniacă, la câțiva kilometri în amonte de barajul acesteia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

Activiștii de mediu spun că blocajul rezultat a transformat orașul într-un depozit regional neoficial de deșeuri. Ploile abundente și vremea neobișnuit de caldă din ultima săptămână au provocat revărsarea mai multor râuri și fluvii din Bosnia, Serbia și Muntenegru, inundând zonele înconjurătoare și forțând zeci de oameni să își părăsească locuințele.

Vineri, temperaturile au scăzut în multe zone, în timp ce ploaia s-a transformat în zăpadă. Nu este pentru prima dată când zona s-a umplut de gunoaie, aceeași situație având loc și în 2021, punând în pericol ecosistemul local și sănătatea oamenilor.

Dejan Furtula, de la grupul de mediu Eko Centar Visegrad, a declarat: Am avut multe precipitații și inundații torențiale în ultimele zile și un aflux uriaș de apă din [afluenții Drinei din] Muntenegru, care acum, din fericire, se diminuează. Din păcate, afluxul uriaș de gunoaie nu a încetat.”

Râul Drina – care are o culoare verde intensă datorită terenului calcaros și este adesea apreciat de cei care practică raftingul – se întinde pe o distanță de 346 km din munții din nord-vestul Muntenegrului prin Serbia și Bosnia.

Se estimează că aproximativ 10.000 de metri cubi de deșeuri s-au adunat în spatele barierei în ultimele zile. Aceeași cantitate a fost scoasă în ultimii ani din acea zonă a râului.