• Uraganul Beryl, de categoria unu, a lovit Peninsula Yucatán, afectând două milioane de oameni și punctele turistice din Cancún și Tulum.
  • În Caraibe, uraganul a provocat moartea a cel puțin 10 persoane, dispăruți și distrugeri semnificative, inclusiv case fără curent electric.
  • Mii de soldați au fost desfășurați, școlile și plajele au fost închise, iar peste 300 de zboruri au fost anulate sau amânate în Mexic.

Un uragan care a făcut ravagii în Caraibe a lovit Peninsula Yucatán din Mexic. Uraganul Beryl, clasificat în prezent ca fiind de categoria unu, a lovit coasta regiunii vineri dimineața, punând în pericol două milioane de oameni și punctele turistice din Cancún și Tulum, scrie BBC.

Plajele sunt închise și mii de soldați au fost desfășurați pentru a ajuta în timp ce furtuna lovește țărmul de sud-est al țării.

Centrul național american pentru uragane (NHC) a avertizat populația din zonă să se adăpostească de „condițiile care pun viața în pericol” pe care uraganul le va aduce pe parcursul zilei.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

În Caraibe, se știe că cel puțin 10 persoane au murit și mai multe sunt date dispărute, acoperișurile au fost smulse de pe clădiri, iar mii de case au rămas fără curent electric.

Autoritățile mexicane au luat măsuri pentru a pregăti coasta pentru uragan.

Școlile au fost închise, ferestrele hotelurilor au fost închise și au fost amenajate adăposturi de urgență în zonele cele mai afectate de impact.

Oamenii din Cancún s-au grăbit la supermarketuri pentru a-și face provizii, unii dintre ei găsind rafturile goale.

Peste 8 000 de soldați din armată, forțele aeriene și garda națională au fost desfășurați în Peninsula Yucatán pentru a oferi sprijin.

Unii au fost văzuți joi patrulând pe plaje, îndemnând oamenii să plece.

Mara Lazema, guvernatorul statului Quintana Roo, situat în partea de est a peninsulei, a îndemnat locuitorii „să rămână acasă” într-un videoclip difuzat peste noapte.

Sute de turiști au fost evacuați din hotelurile de pe coastă, iar peste 3 000 de persoane au fugit din insula Holbox din largul coastei, potrivit autorităților locale.

Mai mult de 300 de zboruri au fost anulate sau amânate.

O turistă americană blocată, Anita Luis, a declarat joi pentru agenția de presă Reuters: „Vrem doar să ne întoarcem acasă în siguranță și ne rugăm la fel pentru toți ceilalți”.

Între timp, Virginia Rebollar, o turistă mexicană care a călătorit la Tulum, a declarat pentru agenția de presă AFP: „Ne-au anulat zborul și a trebuit să plătim pentru două nopți suplimentare”.

Uraganele se produc frecvent în apropierea peninsulei, sezonul oficial al furtunilor desfășurându-se din iunie până la sfârșitul lunii noiembrie.

Regele Charles al III-lea a declarat că a fost „profund întristat” de distrugerile pe care uraganul le-a provocat în Caraibe, afectând mai multe insule din Commonwealth.

Marina Regală a trimis o navă de ajutor în Insulele Cayman.

Uraganul Beryl a lovit Jamaica miercuri, după ce a provocat distrugeri uriașe în alte țări din Caraibe.

Crucea Roșie a declarat că echipele sale au fost martore directe ale impactului devastator al ploilor provocate de Beryl.

„Gravitatea pagubelor în urma uraganului este tangibilă și sfâșietoare”, a declarat reporterilor Rhea Pierre, un manager al Crucii Roșii pentru dezastre în Caraibe, prin intermediul unei legături video din Trinidad și Tobago.

Pe lângă faptul că a lăsat în urma sa o dâră de distrugere, uraganul Beryl a bătut și recorduri.

Deși vineri a fost clasificat drept uragan de categoria a doua, anterior a fost clasificat la o categorie superioară.

Este primul uragan care a atins categoria patru în luna iunie de la începutul înregistrărilor NHC și cel mai timpuriu care a atins categoria cinci – cea mai înaltă categorie – în luna iulie.

Natura record a uraganului Beryl a pus în centrul atenției rolul schimbărilor climatice.

Cauzele furtunilor individuale sunt complexe, ceea ce face dificilă atribuirea completă a cazurilor specifice schimbărilor climatice.

Însă temperaturile excepțional de ridicate de la suprafața mării sunt considerate un motiv esențial pentru care uraganul Beryl a fost atât de puternic.

Unde va ajunge uraganul Beryl în continuare?

Beryl a slăbit deasupra uscatului și este de așteptat să fie retrogradat la furtună tropicală.

Furtuna se va deplasa apoi deasupra Golfului Mexic, îndreptându-se spre nord-estul Mexicului și sudul Texasului până la sfârșitul weekendului.

În momentul în care va atinge din nou țărmul duminică seară, se așteaptă ca furtuna să se fi consolidat din nou, devenind uragan.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, le-a spus locuitorilor din apropierea coastei Golfului „să aibă un plan de urgență pentru a avea grijă de dumneavoastră și de cei dragi”.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA a avertizat că Atlanticul de Nord ar putea avea până la șapte uragane majore în acest an – față de o medie de trei într-un sezon.

Citește și