Uraganul Milton amenință cu noi distrugeri în Florida. Locuitorii se pregătesc pentru „cea mai mare evacuare a statului din ultimii ani”

Locuitorii din Florida au fost sfătuiți să se pregătească pentru cel mai mare efort de evacuare al statului american din ultimii ani, în timp ce un nou uragan se îndreaptă spre Coasta Golfului, scrie BBC.

Uraganul Milton ar putea amenința vieți atunci când va ajunge pe coasta de vest a statului la mijlocul săptămânii, spune Centrul Național pentru Uragane (NHC).

Aceasta vine la doar 10 zile după ce furtuna Helene – cea mai mortală furtună continentală de la Katrina în 2005 – a sfâșiat sud-estul SUA, ucigând cel puțin 225 de persoane. Sute de alte persoane sunt încă date dispărute. Cel puțin 14 dintre aceste decese au avut loc în Florida, unde 51 din cele 67 de comitate se află acum sub avertizări de urgență, pe măsură ce Milton se apropie.

Milton s-a intensificat de la statutul de furtună tropicală la cel de uragan de categoria 3, iar luni dimineață vântul atingea viteze de aproximativ 125 mph (205 km/h), a anunțat NHC. Se așteaptă ca acesta să se întărească în continuare, devenind un uragan major, înainte de a atinge miercuri țărmul în jurul golfului Tampa. Se preconizează că Milton va continua apoi să se îndrepte spre nord-est, traversând peninsula Florida în timp ce se îndreaptă spre Oceanul Atlantic.

Pe parcursul călătoriei sale, se așteaptă să se întărească și mai mult, devenind o furtună de categoria 4. NHC a avertizat cu privire la rafale de vânt dăunătoare, ploi torențiale care vor provoca inundații rapide și un val de furtună cauzat de creșterea nivelului apei care se deplasează în interiorul coastei Golfului.

Cantitățile totale de precipitații ar putea atinge local maxime de 15in (38cm), iar în zonele de coastă ar putea apărea valuri de furtună de 5-10ft (1,5-3,5m).

Avertismentele cumplite ale NHC au fost dublate de oficialii statului.

Șeful diviziei de gestionare a situațiilor de urgență a statului, Kevin Guthrie, le-a spus locuitorilor Floridei să se pregătească pentru „cea mai mare evacuare pe care am văzut-o cel mai probabil din 2017, de la uraganul Irma”. Zeci de persoane au fost ucise de Irma în acel an.

Guvernatorul Ron DeSantis, care a emis cele 51 de avertizări de urgență ale statului, a declarat că sunt în curs de desfășurare pregătiri pentru restabilirea energiei electrice și eliberarea drumurilor, dar că oamenii ar trebui să se aștepte la mai multe perturbări atunci când Milton va lovi.

Președintele Joe Biden a ordonat desfășurarea a încă 500 de soldați în Carolina de Nord. Trupele – care numără acum 1.500 în total – vor lucra cu mii de lucrători guvernamentali de ajutorare și cu Garda Națională.

Biden a aprobat până în prezent asistență federală în valoare de aproape 140 de milioane de dolari. Utilizarea banilor a devenit subiectul unor afirmații false din partea lui Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale de luna viitoare, care a declarat că banii pentru ajutoare au fost cheltuiți pentru migranți.

Trump a fost acuzat de dezinformare „periculoasă” de către șeful agenției americane de ajutor pentru sinistrați.

Exit mobile version