„Teroriștii” din decembrie 1989. Acuzațiile regimului comunist de pe patul de moarte

Te-ai întrebat despre ce teroriști a fost vorba în decembrie 1989? S-ar putea să cunoaștem pe cineva care s-a întâlnit cu oameni reținuți pentru acest lucru.

Monica Pop: „A venit într-o zi Mircea Sandu, președintele Federației de Fotbal, și a zis -Te rog frumos vino cu mine la urgență pentru că este acolo Ilie Mălureanu-. El era șeful galeriei de la Sportul Studențesc. Soțul meu este foarte microbist și d-asta m-am implicat și eu așa cât am putut, și să-i ajut, să-i văd la ochi și așa. Și Ilie Mălureanu cu un accident, n-a fost revoluționar el atunci, dar a făcut un accident de mașină și era grav oftalmologic.”

Monica Pop spune cum a ajuns să vadă o persoană acuzată de terorism pe 24 decembrie.

Monica Pop: „Și ce am văzut acolo este de necrezut. În ce sens, Ilie era într-un salon mare, cu mulți, și avea o bâtă în mână și spunea că l-au pus să păzească un terorist. Eu nu știu dacă ăla era terorist sau nu, dar arăta că un arab, așa arăta. Era întins, era într-un fel de comă superficială. Oricum, nu era în situația de a comunica cu cineva și nici nu cred că ar fi dorit asta, sau se făcea, nici asta nu știu să vă spun.”

Așa circulau în acele zile zvonurile și convingerile legate de teroriști.

Monica Pop: „Nu știu să vă spun dacă era, așa era etichetat. -Uite acolo e un terorist-, și era vis-a-vis de patul lui. Și m-au pus ăștia să am grijă de el, să nu facă ceva, să nu atace pe cineva pe aici. Vă spun că ăla părea că doarme, sau în orice caz ceva așa. Nu era nici intubat, nici ceva, dar era rănit, nu știu să vă spun mai mult. Deci a fost o experiență interesantă așa. Domnul Mălureanu era grav la ochi și mare lucru nu s-a putut face. Arată bine acum și e în regulă și e un om foarte, foarte drăguț și foarte inimos. El păzea pe acolo.Dar ce am putut să văd, erau atât de mulți pacienți internați, erau și pe holuri, cu paturi puse în holuri, erau foarte, foarte mulți și cei mai mulți erau răniți de acolo, adică din revoluție. Pe urmă colegii de la Colțea care s-au confruntat primii. Și ne povesteau că au venit pacienți împușcați în frunte.”

Monica Pop explică de ce varianta privind teroriștii a prins atât de repede în decembrie 1989.

Monica Pop: „Vă dați seama că pentru asta trebuia să fie cineva care știe foarte bine, și erau lunetiști care împușcau așa, cine știe să facă, să nimerească exact așa. Deci și mulți, au avut cred că vreo 40 de cadavre acolo, dacă nu mai mult decât atât. Apoi au venit și i-au luat și.. după cum știți…”

Exit mobile version