• Medicul Cătălin Cârstoveanu: Aseară au sunat doi copii care nu erau pe listă, i-am refuzat, că avem deja 7 în plus
  • Dr. Cârstoveanu: Trebuie dezvoltate urgent locurile pentru bebeluşii în stare critică
  • Medicul Cârstoveanu spune că cei 800.000 de lei necesari pentru îngrijirea nou născuţilor cu afecţiuni grave nu au ajuns nici acum de la Ministerul Sănătăţii
  • Jurnaliştii Aleph News au publicat luni în exclusivitate un material legat de faptul că secţia de ATI neo-natologie a rămas fără fonduri de mai bine de o lună
  • Responsabilii din Ministerul Sănătăţii spuneau ieri că situaţia este rezolvată, însă banii nu au intrat încă în contul spitalului

Medicul Cârstoveanu îţi spune că 19 bebeluşi aşteaptă la diferite spitale din ţară să primească îngrijiri sau să fie operaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală. Abia anul viitor, cu ajutorul unor donaţii din partea unor firme private capacitatea secţiei va fi mărită cu încă 20 de paturi.

Până atunci, specialistul este pus în situații extrem de delicate, în care este nevoit să refuze copii sau să interneze peste capacitate. Are şi o aplicaţie, care îţi arată în timp real situaţia din secţie, pentru a face totul transparent şi corect. 

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de ATI neo natologie Sp. Marie Curie: „Aseară iar au mai fost doi copii care au sunat fără să fie pe listă, pe care i-am refuzat evident, pentru că avem 7 în plus. Am încercat să dezvoltăm lucrurile să vedem dacă pot exista segmente care să preia aceşti copii, nu prea se poate ca altcineva să preia lucrurile, e clar, trebuie dezvoltate locurile pentru cei critici“.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Până atunci medicul Cârstoveanu este nevoit să apeleze la soluţii extreme, în speranţa că poate salva mai mulţi copii. Riscul este însă unul imens.

Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de ATI neo natologie Sp. Marie Curie: „Am încercat, de exemplu, am urcat un pacient cu tahicardie paroxistică supraventiculară, l-am urcat la etajul doi, unde nu putem să-i monitorizăm foarte bine, culmea culmilor, acum a făcut tahicardie paroxistică, deşi de trei zile nu mai făcea, poţi să-l urci, şi, s-a întâmplat astăzi, când nu avem o supermonitorizare, despre asta este vorba!“

După ce că situaţia este atât de grea pe secţie, nu au venit nici banii de la Ministerul Sănătăţii. După ce jurnaliştii Aleph au publicat în exclusivitate că secţia nu mai are fonduri de peste o lună, şefii din Sănătate au spus că problema e rezolvată. Deocamdată cei 800.000 de lei necesari pentru operaţiile şi îngrijirea bebeluşilor din secţia de ATI până la sfârşitul anului sunt pe drum.

Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de ATI neo natologie Sp. Marie Curie: „Asta cu contul… l-am verificat azi-dimineaţă, nu au venit încă! Îi aştept! Cu trezoreria cred că durează câteva zile, este posibil să-i vedem luni, oricum astăzi am avut nevoie de oxid nitric, şi alte lucruri complicate. Urgenţa nu aşteaptă, cazul vine exact când nu te aştepţi, ştii? Am remarcat că uneori se întâmplă atât de rău, parcă cineva diabolic aranjează lucrurile atât de rău, ca să se întâmple rău, ştii?