• Adrian Marinescu: „Trebuie să facem diferența între infectare și îmbolnăvire. Ceea ce face vaccinul nu împiedică infectarea. Vaccinul împiedică îmbolnăvirea”.
  • Marius Oprea: „Nu cred că închiderea piețelor este un câștig electoral. Acea greșeală nu a avut niciun rol în combaterea coronavirusului. N-au câștigat nimic, ba dimpotrivă”.
  • Bogdan Teodorescu: „Axa comunicării la PNL a fost: <Iohannis vs. PSD>”.

Cu două zile înainte de alegerile parlamentare și într-o lume în care fiecare zi aduce noutăți pe tema epidemiei de nou-coronavirus, e de la sine înțeles că, vineri seara, discuțiile din platoul Marius Tucă Show s-au concentrat pe aceste două teme fundamentale.

Marius Tucă s-a lăsat vaccinat în direct (împotriva gripei sezoniere) de către medicul Adrian Marinescu.

Până acolo, însă, cei doi au abordat tema vaccinului despre care toată lumea vorbește zilele astea. Medicul rămâne la ideea pe care, nu de puține ori, a exprimat-o în timpul edițiilor Marius Tucă Show, anume că e nevoie de o testare de 100.000 – 150 000 pe zi, pentru ca să avem o oglindă pertinentă a modului în care arată epidemia la noi în țară. Iată și alte soluții oferite de medic:

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Adrian Marinescu: „Avem o capacitate de 50.000 de teste acum. Alegem varianta testele rapide antigenice, cu acuratețe 85%, cu care am putea să ne orientăm foarte clar.

Dacă am face minimum 100 000 – 150 000 pe zi, lucrurile ar fi mai clare. E nevoie și ca DSP să aibă o capacitate de rezolvare. Asta mi-aș dori. Dacă lucrurile astea s-ar întâmpla, s-ar vedea diferența. Și nu putem să ne bazăm doar pe măsurile restrictive. (…) Ar trebui să facem un Balș 2, cum au făcut chinezii. Și celelalte trebuie să meargă pe un dublu-circuit. Este singura soluție reală”.

Adrian Marinescu și vaccinarea: Se va vaccina sau nu

Întrebat dacă se va vaccina, Adrian Marinescu a răspuns clar:

„Cu ce voi avea la dispoziție. Dacă voi avea mai multe vaccinuri, ceea ce nu cred, voi alege varianta cu cele mai multe date. Cred că vom avea Pfizer sau Moderna. (…) Trebuie să facem diferența între infectare și îmbolnăvire. Ceea ce face vaccinul nu împiedică infectarea. Vaccinul împiedică îmbolnăvirea”.


Marius Oprea: „N-au câștigat, ba dimpotrivă”

În partea a doua, istoricul Marius Oprea și analistul politic Bogdan Teodorescu au decriptat împreună ultimele încâlceli ale campaniei electorale care tocmai s-a încheiat.

Despre cum a arătat această campanie, care parcă nici nu s-a simțit, cei doi au avut păreri aproximativ convergente.

Noua temă oferită de Iohannis presei – plimbarea pupitrului peste tot – gestul penibil, care trădează natura megalomană a președintelui după șase ani la Cotroceni. După Marius Oprea, președintele Iohannis a fost cel care face campanie electorală în PNL:

Marius Oprea: „Singurul care face campanie electorală este președintele, care nu rateaza de trei patru ori pe săptămână să-și mute propriul pupitru la inaugurarea unui kilometru sau doi, care sunt de fapt centuri. (…) Pe zi ce trece, Klaus Iohannis încetează să mai fie o locomotivă politică. A ajuns să ne aducă nu doar pe noi, jurnaliștii, la un prag de saturație”.

Tema piețelor închise, analizată de istoricul Marius Oprea

Marius Oprea: „Să închizi piețele, să ții legea închisă în Parlament ca să anunți tu redeschiderea piețelor. Astăzi ei au anunțat: “Klaus Iohannis a redeschis piețele. Nu cred că este un câștig electoral. Acea greșeală nu a avut niciun rol în combaterea coronavirusului. Este tardiv. N-au câștigat. Ba dimpotrivă”.

Marius Oprea, despre noi entități politice emergente (AUR)

Marius Oprea: „Este o campanie tăcută a unei formațiuni până acum absente din piața electorală. AUR. Cei de la AUR mă fac întrucâtva temător. Avem aceeași adunătură de oameni de bună credință cu un coeficient de inteligență demn de luat înseamă, amestecat cu dubioși sau cu oameni de genul lu Francisc Tobă, care a scăpat la mustață de dosar. (El având pe conștiință oameni uciși la revoluție.) A pus mâna pe fabrica din Brașov de explozibil și a ajuns să fie vândută la fier vechi”.

Bogdan Teodorescu: „Partidele antisistem nu oferă soluții, ele oferă vinovați”

Pe tema campaniei electorale, analistul politic Bogdan Teodorescu a spus:

“Ce vă pot spune cu siguranță este c-a fost o campanie foarte interesantă, în care s-a petrecut ce trebuia să se petreacă: mobilizarea. PSD a intuit, probabil uitându-se la emisiunile dvs, pot induce idea că n-au nicio șansă, au început să promoveze ideea că ei vor ajunge la guvernare. Am mai spus la un alt post online, a spus domnul Tudose o chestie simpatică, că va face “un guvern minoritar”. Încearcă să-și mobilizeze electoratul”.

Analiza partidelor antisistem, de genul USR

„Partidele antisistem au o caracteristică. Ele nu oferă soluție, ele oferă vinovați. Partidele antisistem au o mare problemă când ajung la guvernare. Ei trebuie să-și valideze discursul prin acțiune politică. Am fost întrebat de Dominic Fritz, Clotidle Armand… ei ar putea să meargă foarte repede, să convingă cetățenii că sunt buni primari”.

Strategia de comunicare a PNL în această campanie

Bogdan Teodorescu: „Strategia de comunicare a fost o alegere Iohannis vs PSD. Pe asta si-au construit toată axa comunicării. Opțiunea va fi: dacă nu-l votezi pe Iohannis înseamnă că votezi PSD”.

Marius Oprea: „Iohannis transmite un mesaj subliminal foarte bun”.

Despre alianța despre care vorbește toată lumea zilele astea (PNL – USR), Bogdan Teodorescu consideră că jocurile sunt cam făcute:

“Eu cred că liberalii au aflat că vor guverna cu USR. Cred că va fi guvernare cu USR. Ei vor să obțină un raport cât mai mare de forțe, astfel încât ceea ce vor ceda la nivelul ministerelor să fie semnificativ. Astfel încât, totul să fie făcut in jurul PNL. Acum, liberalii vor un scor cât mai mare în raport cu viitorii lor parteneri de guvernare”.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!