Marius Tucă și Adrian Marinescu au discutat despre aglomerația de ambulanțe de la spitalele Covid, arătând o imagine cu peste zece de ambulante în curte la Matei Balș, duminică, situație despre care Marinescu spune că se întâmplă frecvent.

Adrian Marinescu: Eu cred că în momentul în care cineva e pozitiv, poate ar trebui să venim cu acest sfat: e foarte greu să facă evaluarea, nu au cum să meargă toți la spital, în acest moment, cred că trebuie să facă un filtru de evaluare a asimptomaticilor, și cred că ar trebui să spunem asta, că lucrurile astea vor fi valabile din zilele următoare, asimptomaticii vor fi evaluați acasă.

Marius Tucă: Asta e foarte important pentru că degrevează aglomerarea din spitale puțin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Adrian Marinescu: Ar mai fi ceva de spus: asimptomatic și ușor simptomatic, că nu se întâmplă ca o persoană să fie cu o simptomatologie minimă, are o ușoară durere în gât, nu are rost să sune la 112, dacă sunăm toți la 112 e clar că ajunge să fie formatat serviciul de Ambulanță și de SMURD.

Marius Tucă: Există un Centru de Coordonare prin care se trimit pacienți cu ambulanțele la spital, iar unul dintre spitale la care ajung cei mai mulți este Spitalul Matei Balș, pentru că am înțeles că e obligat să preia toți pacienții care vin prin acest serviciu.

Adrian Marinescu: Până acum, spitalele de primă linie, noi și Babeș și în mai mica măsură Marius Nasta, erau obligate să primească pentru evaluare pacienții. În momentul în care Ambulanțele sau SMURDUL intrau în curte, el trebuia primit și rezolvat, chiar dacă în momentul ăla în spital erau o gramadă de prezentări, adică era imposibil să faci o evaluare.

Marius Tucă: Dar am înțeles că există un centru de coordonare.

Adrian Marinescu: Există un Centru de Coordonare care ar trebui să coordoneze serviciul de Ambulanță și SMURD.

Marius Tucă? Apropo de unde trebuie să intervină, acest centru de coordonare trebuie să funcționeze, că n-a funcționat până acum, și să trimită ambulanțele acolo unde sunt locuri. Până acum a fost vreme frumoasă și oamenii au stat în curtea spitalului, pentru că toți cei care vin cu SMURD, după un sfert de oră trebuie să plece ambulanța, că asta e legea. Dacă tot vorbesc ministrul Sînătății, prm-ministrul Orban, Iohannis, să vorbească de o perfecționare, o funcționare așa cum trebuie a acestui centru de coordonare, astfel încât ambulanțele să ajungăc u pacienții acolo unde găsesc și un pat.