Analiză: Al doilea val al pandemiei lovește inevitabil Europa. Cât de expusă este România

Sursa: Profimedia
  • Mai multe țări din Europa trec prin al doilea val al pandemiei
  • Specialiștii spun că principalii vinovați sunt tinerii, care nu respectă regulile impuse de autorități
  • Cifrele raportate sunt în creștere în majoritatea țărilor din Europa

După ce a trecut cu bine de primul val de infectări și decese, Europa se află în acest moment în mijlocul celui de-al doilea val de coronavirus, odată cu începerea sezonului rece. Acest lucru stârnește întrebări despre ce a mers atât de prost, relatează CNN.

Cazurile zilnice înregistrate în această săptămână în Uniunea Europeană și Regatul Unit ating recordul de 45.000 infectări la o rată de raportare de 14 zile, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC)

Noile restricții vizează locuri care urmau să fie redeschise. Liderii mondiali se tem de lunile următoare și de presiunea cu care se vor confrunta spitalele, precum și de noile reguli impuse prin carantina națională.

Rata mortalității în Europa a fost stabilă timp de 72 zile, conform ECDC, chiar dacă Bulgaria, Croația, Malta, România și Spania au înregistrat creșteri ale deceselor.

Există ipoteze care explică înrăutățirea situației actuale. Prima ar fi întoarcerea la muncă și la școală după terminarea concediului, vacanței și sezonului estival, iar a doua ipoteză ar avea legătură cu relaxarea măsurilor și nepăsarea oamenilor, în special a tinerilor, care, conform dovezilor aduse de Organizația Mondială de Sănătate, sunt cei mai vinovați de acest val secundar în Europa.

În ciuda creșterii numărului de cazuri și decese recente înregistrate în Europa, continentul stă mult mai bine decât Statele Unite la acest capitol. Europa a raportat 4.4 milioane cazuri și 217.278 decese la o populație de 750 milioane, pe când Statele Unite a raportat 6.7 milioane cazuri și 198.000 decese la o populație de 330 milioane.

Al doilea val al pandamiei

Sursa: CNN

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat vineri că Regatul Unit ,,vede cel de-al doilea val apropiindu-se” și că acest lucru era ,,inevitabil”, pe măsură ce numărul cazurilor zilnice depășesc 4.000, pentru prima oară din luna mai.

,,Evident că suntem atenți la evoluția pandemiei, mai ales acum, după ultimele zile. Nu există urmă de îndoială, și repet asta de câteva săptămâni, că se apropie al doilea val și la noi. Se întâmplă în Franța, în Spania, în toată Europa. Era de așteptat să se întâmple și în această țară”, a continuat Boris Johnson. Prim-ministrul a adăugat că nu dorește ,,implementarea celei de-a doua carantine naționale, iar singurul mod de a face asta este ca oamenii să respecte restricțiile”. 

Regatul Unit are cel mai mare număr de decese din Europa: mai mult de 40.000, motiv pentru care noi restricții au fost implementate în această săptămână asupra adunărilor sociale. 

Noi restricții au fost anunțate vineri și în Madrid, unde se înregistrează aproximativ o treime din totalul de cazuri noi din Spania, după cum arată statisticile Ministerului Sănătății din Spania. Țara a înregistrat un record de 12,183 cazuri zilnice pe 11 septembrie, având cel mai mare număr de cazuri din Europa, cu peste 600.000 infectări și 30.000 decese.

Vineri, Franța a înregistrat cel mai mare număr din luna aprilie, 13,215 cazuri noi de Covid-19 în 24 ore, potrivit datelor oferite de Agentia Națională de Sănătate. Cifrele arată și o creștere în numărul de internări în spital, peste 3,626 pacienți noi în ultimele 7 zile.

Tot vineri, Republica Cehă a înregistrat un record de 3,130 infectări zilnice, pe măsură ce măștile de protecție au devenit, din nou, obligatorii în școli.

Olanda a raportat un număr de 1,977 cazuri. Prim-ministrul Mark Rutte al Olandei a declarat într-o conferință de presă că numărul zilnic de îmbolnăviri s-au dublat într-o singură săptămână.

Vineri, Italia a înregistrat cel mai mare număr din luna mai, cu 1,907 cazuri zilnice, iar Polonia, 1,002 cazuri în ziua de sâmbătă.

Când au început lucrurile să meargă prost?

Sursa: CNN

Hans Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Europa, a avertizat că săptămâna aceasta s-a înregistrat ,,o rată alarmantă de transmitere a virusului” și ,,o situație gravă” pe continent, adăugând că cifrele actuale le-au depășit pe cele înregistrate în vârful pandemiei în luna martie.

Deși statisticile arată o creștere a cazurilor printre cei de 50-79 ani, în prima săptămână a lunii septembrie, Kluge spune că în continuare, cele mai multe cazuri noi sunt printre cei de 25-49 ani. 

La sfârșitul lunii august, Kluge a declarat că ,, relaxarea măsurilor și oamenii care au lăsat garda jos” sunt factorii responsabili pentru creșterea treptată a cazurilor în Europa. Acesta a adăugat că este ,,foarte îngrijorat de faptul că din ce în ce mai mulți tineri sunt printre noile cazuri înregistrate”, sugerând totodată evitarea adunărilor mari și petrecerile.

În mai multe țări, cazurile cresc în special în orașele dens populate, unde oamenii se întorc la birou, la școală și în locuri publice, după relaxarea măsurilor după vârful pandemiei din primăvară.

La fel ca Spania, Austria a văzut cea mai mare creștere în capitală. Cancelarul Sebastian Kurz a declarat agenției de presă austriece APA că duminica trecută, situația era ,,deosebit de dramatică” în Viena, unde s-au înregistrat mai mult de jumătate din cazurile noi.

Turcia a înregistrat 63 decese în 24 ore în această săptămână, cel mai mare record de decese înregistrat în țară într-o singură zi.

Autoritățile din Italia au declarat că la sfârșitul lunii august, aproximativ 50% din noile îmbolnăviri au fost contractate în timpul vacanțelor de vară, petrecute în țară și în afară, în special de către tinerii iresponsabili în ceea ce privește restricțiile.

Alte țări, printre care Grecia și Croația, în mare parte scutite de primul val, au văzut o accelerare a numărului de îmbolnăviri în august, odată cu plecarea în vacanță și redeschiderea frontierelor interne ale Europei în luna iunie.

Numărul crescut de îmbolnăviri poate fi parțial atribuit nivelului crescut de testări. Decesele zilnice în Europa au scăzut de la 3,788, cât erau pe 18 aprilie, la 504 în data de 18 septembrie, la o rată de 7 zile, conform statisticilor preluate de CNN de la Universitatea Johns Hopkins.