- Chimioterapia metronomică împotriva cancerului de sân e mai eficientă și mai puțin toxică.
- Cazurile de cancer la persoane de 18-49 ani au crescut cu aproape 80% în 30 ani.
- Cazurile de cancer cu debut precoce au ajuns la 3,26 mil. în 2019, de la 1,8 mil. în 1990.
Lupta cu cancerul ar putea deveni mai ușoară pentru femei. Un nou studiu coordonat de Institutul European de Oncologie din Milano arată că chimioterapia metronomică împotriva cancerului de sân este mai eficientă și mai puțin toxică decât chimioterapia tradițională.
Advertisment
Chimioterapia metronomică constă în administrarea continuă sau frecventă de agenți chimioterapeutici în doze mici, mult sub doza maximă tolerată, fără intervale lungi între dozele administrate. În cancer, o astfel de terapie are avantajul unei toxicități mult mai mici pentru celulele normale. În acest caz vorbim despre pastile pe care pacienții le pot lua acasă pentru a lupta cu cancerul într-o fază avansată.
Studiul a durat din septembrie 2017 până în ianuarie 2021 și a implicat 140 de paciente cu cancer în metastaze din 15 centre oncologice italiene, cărora li s-a administrat tratamente diferite.
Recomandări
Pacientele au fost împărțite în două categorii: prima a urmat o schemă metronomică din 3 medicamnete, iar cealălaltă a primit chimioterapie tradițională. Terapia cu schema VEX s-a dovedit a fi superioară chimioterapiei standard în ceea ce privește eficacitatea și unele efecte secundare, care nu provoacă, de exemplu, căderea părului. Terapia metronomică oferă un control mai bun al bolii, deoarece încetinește timpul de progresie cu aproximativ patru luni și reduce riscul de a întrerupe terapia din cauza efectelor secundare, cu un avantaj ca timp de trei luni și jumătate.
Pacientele nu numai că nu își pierd părul, dar nu sunt nevoite să meargă la spital o dată pe lună pentru a primi o doză mare de medicamente, concentrate doar în timpul perfuziei, care poate provoca de asemenea efecte adverse grave. Rezultatele studiului au fost bine primite de comunitatea științifică dar și de pacienți și rămâne să vedem când va incepe sa fie folosita la scară largă.
Citește și:
- Colapsul climatic a început. Laura Bonciu: Trebuie să ne gândim la soluții care implică un o tranziție rapidă, echitabilă și justă către un sistem energetic eficient universal
- VIDEO. Summitul celor Trei Mări, la București. Alexandru Georgescu: Există finanțare doar pentru 62% din totalitatea proiectelor
- Rusia a bombardat pentru a patra oară portul Ismail. SUA oferă ajutor militar Ucrainei, inclusiv proiectile cu uraniu sărăcit
Partenerii noștri