AstraZeneca face public protocolul de testare a vaccinului anti-COVID-19

AstraZeneca lansează protocolul de testare a vaccinului anti-COVID-19
  • Documentul are 111 pagini și a fost publicat de Reuters
  • Obiectivul companiei este un vaccin cu 50% eficiență
  • Experții sunt îngrijorați că un vaccin nesigur va fi lansat înainte de alagerile din SUA

După ce a fost criticată în legătură cu siguranța vaccinurilor, AstraZeneca a lansat planul de desfășurare a studiilor pentru vaccinul COVID-19, relatează New York Times.

AstraZeneca a dezvăluit sâmbătă detaliile studiilor cu privire la vaccinul pentru COVID-19.

Sondajele arată că americanii devin din ce în ce mai prudenți în ceea ce privește acceptarea unui vaccin. Oamenii de știință, din interiorul și din afara Guvernului, sunt îngrijorați de faptul că autoritățile de reglementare vor lansa vaccinuri nesigure, grăbiți fiind de insistența președintelui Donald Trump înainte de alegerile din 3 noiembrie.

,,Eliberarea acestor protocoale pare să fie stimulată de presiunea publicului”, a declarat Natalie Dean, biostatistician și expert în proiectarea studiilor clinice pentru vaccinuri, la Universitatea din Florida.

,,Este o situație fără precedent, iar mare parte din reușita acestui demers se datorează publicului”, a continuat aceasta.

Joi, Pfizer și Moderna au dat, la rândul lor, detalii despre testele vaccinului.

Experții au fost extrem de îngrijorați de studiile AstraZeneca, în special pentru că AstraZeneca a refuzat să dea detalii despre starea celor două femei participante la testare și care au suferit grave afecțiuni neurologice.

Testările companiei au început în luna aprilie, în Anglia. Cele două cazuri au determinat compania să oprească procesele de două ori, a doua oară fiind la începutul acestei luni. Studiile s-au desfășurat în Anglia, Brazilia, India și Africa de Sud, dar încă sunt în așteptare în Statele Unite. Până acum, aproximativ 18.000 oameni din întreaga lume au primit vaccinul AstraZeneca.

Protocolul de 111 pagini lansat de AstraZeneca arată că obiectivul său principal este conceperea unui vaccin cu 50% eficiență- același prag pe care l-a stabilit Administrația pentru Alimente și Medicamente în ghidul său pentru vaccinurile împotriva coronavirusului.