• Cercetătorii au verificat probele pentru a vedea ce bacterii erau prezente şi au făcut acelaşi lucru pentru viruşi, ciuperci şi alţi microbi numiţi archaea.
  • Rezultatele obţinute au arătat modul în care microbii intestinali diferă semnificativ la copiii cu şi fără autism.
  • 51 de tipuri de bacterii, 18 virusuri, 14 arhaea, şapte ciuperci şi o duzină de căi metabolice au fost modificate la copiii autişti.

Oamenii de știință au ridicat speranțele pentru un test simplu și ieftin pentru autism, după ce au descoperit diferențe consistente între microbii găsiți în intestinele persoanelor autiste și cei care nu suferă de această afecțiune, scrie The Guardian.

Descoperirea sugerează că un test de rutină cu o mostră de scaun ar putea ajuta medicii să identifice autismul la timp, ceea ce înseamnă că oamenii ar primi diagnosticul și sprijin, mult mai repede decât prin procedura îndelungată utilizată în prezent în clinici.

De obicei, este nevoie de trei până la patru ani pentru a face un diagnostic confirmat pentru autismul suspectat, majoritatea copiilor fiind diagnosticați la vârsta de șase ani”, a declarat profesorul Qi Su de la Universitatea Chineză din Hong Kong. Panoul nostru de biomarker microbiom are o performanță ridicată la copiii sub vârsta de patru ani, ceea ce poate contribui la facilitarea unui diagnostic precoce”.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Cercetătorii au verificat probele pentru a vedea ce bacterii erau prezente şi au făcut acelaşi lucru pentru viruşi, ciuperci şi alţi microbi numiţi archaea. Rezultatele obţinute au arătat modul în care microbii intestinali diferă semnificativ la copiii cu şi fără autism. În total, 51 de tipuri de bacterii, 18 virusuri, 14 arhaea, şapte ciuperci şi o duzină de căi metabolice au fost modificate la copiii autişti.

Pe baza acestor date obţinute şi folosind o formă de inteligenţă artificială, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice copiii autişti cu o precizie de până la 82%, pe baza a 31 de microbi şi funcţii biologice în sistemul digestiv.

Studiul a evidenţiat şi alte modificări, diverse căi metabolice implicate în energie şi neurodezvoltare părând perturbate la copiii autişti.

„De obicei, este nevoie de trei până la patru ani pentru a face un diagnostic confirmat pentru autismul suspectat, majoritatea copiilor fiind diagnosticaţi la vârsta de şase ani”, a declarat profesorul Qi Su de la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Potrivit The Guardian, dr. Dominic Farsi de la King’s College London a declarat că „rezultatele ar putea reprezenta un mare pas spre îmbunătăţirea metodelor de diagnosticare a tulburărilor din spectrul autist”.

Semnele autismului variază de la copii care nu răspund la numele lor şi evită contactul vizual, până la adulţi cărora le este dificil să înţeleagă ce gândesc ceilalţi şi care devin anxioşi dacă rutina lor zilnică este perturbată.

Citește și