• Următoarea pandemie ar putea veni din SUA, arată un raport al Harvard Law School și New York University.
  • Politica ”nouă nu ni se poate întâmpla” nu ar trebui să îi facă să se culce pe o ureche pe americani.
  • Creșterea intensivă a animalelor, importul de animale sălbatice și animalele crescute pentru balnă ar putea fi la originiea unei noi pandemii.

Următoarea pandemie ar putea veni din SUA, arată un raport al Harvard Law School și New York University. Covid-19, Ebola, Zika, gripa aviară sau HIV/SIDA au pornit toate de la animale, din țări din Africa sau Asia fără reguli stricte de igienă. Dar politica ”nouă nu ni se poate întâmpla” nu ar trebui să îi facă să se culce pe o ureche pe americani, atenționează autorii raportului, citați de USA Today.

Cred că suntem mai vulnerabili ca niciodată în mai multe privințe. Prin globalizare am înlăturat mările sau munții ca limite naturale ale bolilor. Amestecăm animalele și patogenii de pe diferite continente și circulăm cu o viteză amețitoare, care este în creștere, spune Ann Linder, unul dintre principalii autori ai raportului, profesor la Harvard Law School.

De ce sunt americanii cei mai expuși la o pandemie

Statele Unite au cele mai mari crescătorii de porci și de păsări din lume. În jur de 10 miliarde de animale sunt crescute în SUA, iar numărul lor crește cu 200 de milioane în fiecare an. Nu există reglementări pentru creșterea acestora, ci doar pentru sacrificare. Animalele sunt crescute în număr foarte mare și prezintă un risc mare de a transmite bolile între ele și către îngrijitorii lor.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Și importul de animale sălbatice este un factor de risc major, 220 de milioane sunt aduse în SUA în fiecare an. În vreme ce produsele procesate din carne fac obiectul reglementărilor, la fel și animalele domestice, pentru animalele sălbatice nu există reguli suficient de stricte.

Iar ceea ce prezintă cel mai mare pericol sunt crescătoriile de animale pentru blană. Nurcile sunt vector important de transmitere a bolilor, cel puțin 18 crescătorii au avut focare majore de infectare cu virusul SARS Cov-2. Începând din 2021, 95% din nurcile din SUA au fost vacciante anticovid și, deși reprezentanții industriei susțin că nu mai sunt periculoase, organizațiile pentru drepturile animalelor trag permanent semnale de alarmă.

”Foarte multe dintre aceste lucruri sunt ascunse publicului. Sunt multe lucruri pe care nu le știm, pentru că nu le monitorizăm”, spune Delcianna Winders, și ea unul dintre autorii studiului. Winders este îngrijorată de sumele mari de bani cheltuite de guvernul SUA pentru a proteja industriile care pun în pericol viețile americanilor. Speră doar că readucerea în discuție anul acesta a Legii Fermierilor să vină cu reglementări mai dure și mai clare, pentru a fi evitat un nou dezastru sanitar.

Citește și

CEO-ul Disney, Bob Iger, îi numește pe protestatarii de la Hollywood „nerealiști”. Criticii numesc pachetul său salarial de 27 de milioane de dolari nerealist

Atac cu dronă asupra unui depozit de muniții din Crimeea. Autoritățile au evacuat oamenii pe o rază de 5 kilometri

Spaniolii ies la vot duminică. Alegerile ar putea duce la revenirea extremei dreapta la putere pentru prima dată de la Franco