• 13 țări europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
  • Belgia și UK continuă vaccinarea cu AstraZeneca
  • Agenția Europeană a Medicamentului va lua joi o decizie cu privire la AstraZeneca

După ce 13 țări europene au renunțat la vaccinul AstraZeneca, încă un refuz vine din Lituania. În schimb, Belgia și Marea Britanie spun că vaccinul este 100% sigur.

Serul AstraZeneca a fost suspendat în urma raportării unor tromboze și probleme asociate la persoanele vaccinate. Austria a fost prima țară care a scos din circulație vaccinul, după ce o asistentă medicală a murit din cauza unor probleme de coaugulare a sângelui.

În timp ce în multe țări din Europa serul generează îngrijorare, Belgia și Marea Britanie spun că vor continua să-l folosească.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Dominic Raab, secretarul de externe britanic motivează decizia: „Agenția națională de reglementare a medicamentelor și produselor medicale spune că vaccinul este sigur și că oamenii se pot imuniza cu el. Agenția Europeană pentru Medicamente a spus același lucru, că nu există niciun caz care să suspende administrarea lui. Și Organizația Mondială a Sănătății a fost, de asemenea, clară. Deci, acest vaccin este sigur, oamenii ar trebui să se vaccineze. El salvează vieți”.

Virusologul belgian Yves Van Laethem susține că au analizat dovezile științifice și că nu există motive pentru suspendarea vaccinului: „Belgia a decis să-și continue campania de vaccinare cu AstraZeneca, așa cum se desfășoară și în prezent. Această decizie se bazează pe date științifice și ne dorim să rămânem cât mai științifici posibil în această frământare politică și mediatică actuală care în prezent zguduie Europa“.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că o concluzie cu privire la vaccinul AstraZeneca va fi luată mâine.

„Experții își vor continua evaluarea și se vor întâlni din nou joi pentru a ajunge la o concluzie cu privire la informațiile complete care au fost colectate și pentru a vedea dacă mai sunt acțiuni care trebuie întreprinse”, spune Emer Cooke, director executiv EMA.