• Conform Societății Spaniole de Oncologie Medicală, cancerul pancreatic este al optulea cel mai răspândit cancer în Spania.
  • Prin urmare, ca și în cazul altor tipuri de cancer, depistarea timpurie este importantă și trebuie să se urmărească simptomele timpurii.
  • Unul dintre motivele pentru care boala are un prognostic atât de slab este faptul că, cancerul pancreatic tinde să fie diagnosticat prea târziu.

Conform Societății Spaniole de Oncologie Medicală, cancerul pancreatic este al optulea cel mai răspândit cancer în Spania, dar, datorită letalității sale ridicate, este a treia cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, reprezentând 7% din total. În fiecare an, în Spania sunt diagnosticate 8.697 de cazuri noi, cu o mortalitate estimată la 7.568 de decese în 2021, potrivit datelor furnizate de SEOM.

Prin urmare, ca și în cazul altor tipuri de cancer, depistarea timpurie este importantă și trebuie să se urmărească simptomele timpurii, inclusiv durerile abdominale și de spate, pierderea inexplicabilă în greutate și icterul. Pancreasul este o glandă alungită situată în spatele stomacului și sub ficat. Acesta are două funcții principale: scurgerea enzimelor digestive în intestin pentru a ajuta la descompunerea alimentelor și eliberarea hormonilor insulină și glucagon pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.

Cancerul pancreatic apare atunci când în țesuturile pancreasului se formează celule maligne (canceroase). Rata medie de supraviețuire în Europa este de numai 5% și numai 1% dintre aceștia trăiesc zece ani sau mai mult după diagnosticare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Unul dintre motivele pentru care boala are un prognostic atât de slab este faptul că, cancerul pancreatic tinde să fie diagnosticat prea târziu. Doar opt din 100 de persoane pot fi supuse unei intervenții chirurgicale de extirpare a pancreasului, ceea ce le-ar oferi cele mai mari șanse de vindecare.

Iată care sunt principalele simptome:

Durere abdominală
Dureri de spate
Pierderea inexplicabilă în greutate
Indigestie
Pierderea poftei de mâncare
Modificări ale obiceiurilor intestinale: aceasta include steatoree (scaune palide), diaree (scaune moi, apoase) sau constipație.
Icter: Cele mai frecvente semne ale icterului sunt îngălbenirea pielii. De asemenea, provoacă urină închisă la culoare, scaune palide și mâncărimi ale pielii.
Dificultate la înghițire: Unele persoane pot avea dificultăți la înghițirea alimentelor sau pot tuși sau se pot sufoca atunci când mănâncă, înghit alimente sau simt că alimentele sunt blocate în gât.
Diabet nou diagnosticat: pancreasul produce insulină, care ajută la controlul cantității de zahăr din sânge. Cancerul îl poate împiedica să funcționeze corect, ceea ce înseamnă că poate să nu producă suficientă insulină și să provoace diabet.
Oboseală extremă
Senzația de sațietate neobișnuită după masă
Cheaguri de sânge într-o venă