• Un studiu sugerează că virusul „bolii sărutului” poate fi cauza principală a sclerozei multiple.
  • Cercetările efectuate pe mai mult de 10 milioane de recruți din armata americană au arătat că aproape toate cazurile de scleroză multiplă sunt precedate de infecția cu acest virus.
  • Studiul, realizat în urma unei investigații care a durat două decenii, a fost publicat online în revista Science.


S-a suspectat de mult timp că „boala sărutului”, virusul comun Epstein-Barr (EBV), poate fi cel care declanșează scleroza multiplă, informează BBC.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Harvard din SUA oferă cele mai solide dovezi de până acum că aceasta joacă într-adevăr un rol cheie în declanșarea bolii.

Cercetările efectuate pe mai mult de 10 milioane de recruți din armata americană au arătat că aproape toate cazurile de scleroză multiplă sunt precedate de infecția cu acest virus.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Grupul nostru și alții investighează de ani de zile ipoteza că EBV cauzează SM, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a declarat într-un comunicat cercetătorul italian Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și autorul principal al studiului.

Studiul, realizat în urma unei investigații care a durat două decenii, a fost publicat online recent în revista Science.

Ce sunt EBV și scleroza multiplă

Scleroza multiplă, care afectează 2,8 milioane de persoane din întreaga lume, este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central, în care sistemul imunitar atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării. Atunci când această teacă nervoasă este deteriorată, impulsurile nervoase încetinesc sau se opresc.

Această boală poate provoca o gamă largă de simptome potențiale, inclusiv probleme de vedere, de mișcare a brațelor sau a picioarelor, de sensibilitate sau de echilibru.

Este o afecțiune care durează toată viața și care poate duce la dizabilități grave, dar uneori pot fi medii.

Cauza este necunoscută, dar unul dintre principalii suspecți este EBV, un tip de virus herpetic care infectează aproximativ 95% dintre adulți.

Virusul Epstein-Barr se transmite în principal prin salivă, de exemplu, prin sărut sau prin consumul de alcool din același pahar.

Acest virus este cauza mononucleozei, cunoscută și sub numele de febră glandulară sau „boala sărutului”, și stabilește o infecție latentă pe toată durata vieții în gazdă.

Ce a implicat studiul

Dificultatea în stabilirea unei legături cauzale între virusul Epstein-Barr și scleroza multiplă constă în faptul că virusul Epstein-Barr infectează aproximativ 95% din populație.

Scleroza multiplă, pe de altă parte, este relativ rară, iar debutul simptomelor începe la aproximativ 10 ani după infecția cu virusul Epstein-Barr, a precizat într-un comunicat Școala de Sănătate Publică T.H. Chan.

Sunt necesare studii pe un număr mare de persoane pentru a stabili dacă persoanele care nu au fost infectate cu virusul sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta scleroză multiplă.

Pentru a determina legătura dintre virus și scleroza multiplă, cercetătorii au analizat probe de ser prelevate la fiecare doi ani de la recruți.

Aceștia au determinat statutul virusului Epstein-Bar al recruților la momentul primei probe și relația dintre infecția cu virusul și apariția sclerozei multiple în timpul perioadei active.

Nivelurile serice ale lanțului ușor neurofilament, un biomarker al degenerării nervoase tipice sclerozei multiple, au crescut numai după infecția cu EBV.

Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate „nu pot fi explicate prin niciun factor de risc cunoscut pentru scleroza multiplă și sugerează că EBV este cauza principală” a bolii.