- Investigația a analizat nivelurile de trimetilamină-N-oxid (TMAO), o moleculă legată anterior de o sănătate cardiovasculară precară.
- Conform noilor rezultate, nivelurile crescute de glucoză din sânge și inflamația sistemică au fost, de asemenea, legate de riscul de boli de inimă.
- „Aceste constatări ajută să răspundă la întrebări de lungă durată privind mecanismele care leagă carnea de riscul de boli cardiovasculare”, a declarat Wang.
Legătura dintre bolile cardiovasculare și consumul de multă carne roșie este relativ bine stabilită, dar ceea ce nu este atât de clar este modul exact în care proteinele animale pot crește riscul de boli de inimă. Un nou studiu a pus în evidență un mecanism potențial, ilustrând modul în care metaboliții produși de anumite bacterii intestinale în timpul digestiei cărnii roșii joacă un rol semnificativ în bolile cardiovasculare.
Advertisment
„Au fost propuse mai multe ingrediente și mecanisme pentru a explica potențialele efecte nocive ale consumului de carne asupra ASCVD [boli cardiovasculare aterosclerotice]”, a notat noua cercetare.
„Printre acestea se numără conținutul de grăsimi saturate, colesterol și fier heme din carnea roșie, precum și sodiul, nitriții și gătitul la temperaturi ridicate al cărnii procesate. Cu toate acestea, mecanismele adevărate sunt surprinzător de puțin cunoscute”.
Recomandări
Pentru a umple o lacună în cercetare, acest nou studiu s-a concentrat pe mai mulți metaboliți produși de bacteriile din intestin. În special, investigația a analizat nivelurile de trimetilamină-N-oxid (TMAO), o moleculă legată anterior de o sănătate cardiovasculară precară.
Atunci când proteinele animale care conțin substanța chimică L-carnitină sunt digerate de anumite tipuri de bacterii intestinale, se produce o moleculă numită trimetilamină (TMA). TMA este transformată ulterior în TMAO în ficat, ceea ce duce la afecțiuni cardiovasculare. Noua cercetare a analizat datele unui studiu cardiovascular pe termen lung care a urmărit mii de subiecți timp de peste un deceniu. Studiul este primul care încearcă să înțeleagă diferitele moduri în care consumul de carne roșie poate crește riscul de boli de inimă.
Rezultatele au arătat că nivelurile plasmatice ale TMAO și ale altor doi metaboliți produși de microbiom ar putea reprezenta între 8% și 11% din riscul crescut de boli de inimă al unei persoane care consumă carne roșie. Conform noilor rezultate, nivelurile crescute de glucoză din sânge și inflamația sistemică au fost, de asemenea, legate de riscul de boli de inimă.
Dariush Mozaffarian, co-autor principal al studiului, a declarat că partea interesantă a constatărilor a fost că acești trei factori păreau să fie mai relevanți pentru creșterea riscului de boli de inimă al unei persoane decât lucruri mai tradiționale, cum ar fi grăsimea sau colesterolul.
„Este interesant faptul că am identificat trei căi majore care ajută la explicarea legăturilor dintre carnea roșie și procesată și bolile cardiovasculare – metaboliții legați de microbiom, cum ar fi TMAO, nivelurile de glucoză din sânge și inflamația generală – și fiecare dintre acestea părea mai importantă decât căile legate de colesterolul din sânge sau de tensiunea arterială”, a explicat Mozaffarian. „Acest lucru sugerează că, atunci când alegem alimente de origine animală, este mai puțin important să ne concentrăm asupra diferențelor în ceea ce privește grăsimile totale, grăsimile saturate sau colesterolul și mai important să înțelegem mai bine efectele asupra sănătății ale altor componente din aceste alimente, cum ar fi L-carnitina și fierul heme”.
Un alt studiu publicat recent, la care Mozaffarian este coautor, a analizat nivelurile de TMAO din sânge și mortalitatea din toate cauzele. Acea cercetare a constatat că adulții în vârstă cu niveluri ridicate de TMAO aveau un risc de deces cu 20% până la 30% mai mare decât persoanele cu niveluri scăzute de TMAO în sânge.
Meng Wang, coautor al ambelor studii recente, a declarat că majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe riscurile cărnii roșii în legătură cu grăsimile saturate din alimentație și cu nivelul de colesterol din sânge. Cu toate acestea, acest nou studiu indică mai multe alte căi prin care consumul de carne roșie dăunează sănătății cardiovasculare. Iar aceste constatări pot informa noi intervenții pentru îmbunătățirea sănătății inimii.
„Aceste constatări ajută să răspundă la întrebări de lungă durată privind mecanismele care leagă carnea de riscul de boli cardiovasculare”, a declarat Wang. „Interacțiunile dintre carnea roșie, microbiomul nostru intestinal și metaboliții bioactivi pe care aceștia îi generează par a fi o cale importantă pentru risc, ceea ce creează o nouă țintă pentru posibile intervenții în vederea reducerii bolilor de inimă.”
Partenerii noștri