• Consumul mai târziu în cursul zilei al cafelei poate perturba ceasul corporal intern al unei persoane.
  • „Avem nevoie de studii clinice pentru a testa impactul potențial al schimbării momentului din zi în care oamenii beau cafea”, a explicat dr. Lu Qi.
  • Cafeaua duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamația și tensiunea arterială.

Momentul din zi în care beți o ceașcă de cafea poate reduce riscul unei morți premature, sugerează o nouă cercetare, scrie BBC. Studiul a constatat că persoanele care au băut cafea dimineața au avut un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și au avut un risc de mortalitate mai mic decât consumatorii de cafea toată ziua – dar cercetarea nu a putut dovedi dacă cafeaua a fost singura cauză.

Dr. Lu Qi, cercetător principal și director al Centrului de Cercetare a Obezității din cadrul Universității Tulane, a declarat că, deși studiul nu arată de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul, o explicație ar putea fi faptul că consumul mai târziu în cursul zilei poate perturba ceasul corporal intern al unei persoane.

Studiul a fost publicat miercuri în European Heart Journal. Dr. Qi a spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă descoperirile lor ar putea fi observate și în alte populații, adăugând: „Avem nevoie de studii clinice pentru a testa impactul potențial al schimbării momentului din zi în care oamenii beau cafea. Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare”, a explicat el.

Recomandări

RAVAGII ÎN L.A
AJUTOR DE LA KIEV
META CREEAZĂ PROBLEME
VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
CE VEZI LA CINEMA?
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?

„O posibilă explicație este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene [ciclul de 24 de ore al organismului nostru de schimbări fizice, mentale și comportamentale] și nivelurile de hormoni precum melatonina. Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamația și tensiunea arterială.”

Citește și