• Maria Kitai este primul pacient pe care se testează vaccinul împotriva cancerului de sân.
  • Prima pacientă a primit trei injecții de vaccin în decurs de 10 săptămâni.
  • Cercetătorii vor să recruteze în total 50 de femei pe care să trateze noul vaccin.
  • La nivel global, 1,4 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân în fiecare an.

Cancerul ar putea fi prevenit, dar până aici a fost un drum de câteva decenii, plin de studii și analize ale experților din sănătate din toată lumea. O femeie de 67 de ani este prima femeie vaccinată împotriva cancerului de sân.

Cum a decurs studiul pentru cancerul de sân și ce arată până acum?

De peste 30 de ani se lucrează la acest studiu. Maria Kitai este prima pacientă care a primit schema completă de vaccinare. Acest lucru înseamnă că i-au fost administrate trei injecții de vaccin în decurs de 10 săptămâni, ultima chiar acum două zile.

Pacienta de 67 de ani este deja diagnosticată cu un cancer, dar în stadiul incipient. Medicii vor să stabilească în continuare dacă dezvoltă un răspuns imunitar de la acest vaccin care ar putea ajuta organismul să lupte împotriva acestei boli.

Recomandări

TRUMP ARE O FORMĂ DE IMUNITATE
JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
TYLA E „CEL MAI BUN ARTIST NOU"
TREI CAI GALOBEAZĂ LIBERI PRIN LONDRA
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE

Cercetătorii vor să testeze în continuare vaccinul, pe 50 de femei, și caută paciente voluntare care să ia parte la acest studiu. Următorul pas este aprobarea lui de către instituțiile care reglementează aceste vaccinuri, dacă totul merge bine.

Cum arată cifrele la nivel global?

Deși cercetarea avansează, cifrele cresc. Cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în toată lumea. Datele OMS arată faptul că în 2022 au fost diagnosticate 2,26 milioane de cazuri noi de cancer într-un an și aproape 685.000 de decese.

Citește și