• Lentilele de contact reduc cantitatea de oxigen care ajunge la ochi.
  • Lentilele au nevoie de o îngrijire corespunzătoare.
  • Lentilele de contact pot provoca afecțiuni ale ochilor.

Lentilele de contact pot să îți afecteze vederea dacă nu le folosești corespunzător, o spun medicii oftalmologi.

Andreea Dragoș poartă lentile de contact de 5 ani și spune că, la început, s-a confruntat cu probleme.

„Lentilele mele sunt tip lunare, pe care le poți purta, conform medicului, și 30 de zile fără să le scoți, adică și noaptea. Însă la mine a fost o problemă după primele 7 zile de purtare continuă. Pentru că nu le-am curățat, ochii mei s-au infectat și am făcut conjunctivită. După cele 7 zile, am urmat un tratament, perioadă în care nu am purtat lentilele, iar de atunci prefer să le curăț o dată la 2-3 zile”, spune Andreea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Medicul oftalmolog Tudor Tarași spune că lentilele au reguli stricte de utilizare, de care trebuie să ții cont. De exemplu, ele nu trebuie să intre în contact cu apa și este indicat să le dai jos atunci când dormi.

„Complicațiile care poate apărea variază de la, să spunem, o jenă oculară cauzată de uscăciunea ochiului sau disconfortul creat de lentila de contact până chiar la eroziuni corneene sau poate chiar până la infecții la nivelul corneei, denumite cheratite”, a declarat medicul.

Pe piață se găsesc numeroase firme care vând lentile de contact la prețuri decente și de o calitate bună. Totodată, dacă mergi în vacanță, să nu uiți și de sănătatea ochilor.

„Am avut suficienți de mulți, și pacienți și prieteni, care se întorceau din concediu, în concediu purtau lentile de contact. De exemplu, mergeau la mare și se întâmpla ca să intre nisip sau praf sub lentila de contact se petreceau tot felul de fenomene, de la jenă oculară la zgârieturi la nivelul corneei. Unii colegi au avut probleme mai ușoare, alții probleme care au necesitat 2-3 săptămâni de tratament”, mai spune Tudor Taraşi.