• Există multe moduri de a profita la maximum de alimente în bucătărie.
  • Este întotdeauna o idee bună să depozitați resturile în congelator înainte de a le arunca, astfel încât acestea să se păstreze mai mult timp.
  • Deși congelarea alimentelor este o modalitate bună de a le păstra, este important să știm cât timp ar trebui să rămână în congelator înainte de a se strica.

Există multe moduri de a profita la maximum de alimente în bucătărie. Resturile de la o tocană sunt întotdeauna o opțiune bună pentru a face crochete, sau legumele pe care nu le-ați folosit într-o rețetă pot deveni acompaniamentul ideal pentru paste. Este întotdeauna o idee bună să depozitați resturile în congelator înainte de a le arunca, astfel încât acestea să se păstreze mai mult timp.

Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție insistă asupra faptului că modul în care sunt conservate alimentele este esențial pentru a evita posibilele boli gastrointestinale sau intoxicații alimentare. Congelarea este o metodă sigură de conservare a alimentelor, care prelungește durata de depozitare și, în același timp, ajută la reducerea risipei alimentare. Dacă alimentele sunt păstrate la o temperatură constantă de -18°C sau mai mică, se inactivează microorganismele care le alterează și care pot cauza boli”, explică instituția.

Este adevărat că nu totul merge și, deși congelarea alimentelor este o modalitate bună de a le păstra, este important să știm cât timp ar trebui să rămână în congelator înainte de a se strica, precum și care este cel mai bun mod de a le păstra (și, bineînțeles, de a le dezgheța înainte de a le consuma din nou).

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Este necesar să se ia o serie de măsuri de precauție și să se urmeze indicații corecte pentru a îngheța, depozita și dezgheța în siguranță alimentele”, precizează instituția. Atunci când depozitați alimente în congelator, ideal este să le păstrați în porții mici, încercând să le congelați cât mai repede posibil. Dacă congelați alimente după ce le-ați gătit, trebuie să le lăsați să se răcească înainte de a le pune în congelator, deoarece, dacă le puneți la cald, puteți afecta negativ temperatura altor alimente. În plus, alimentele nu ar trebui recongelate, deoarece congelarea succesivă facilitează contaminarea lor.

Cât timp pot fi congelate alimentele?

Conform indicațiilor AESAN și ale altor organisme, cum ar fi Agenția Americană pentru Siguranța Alimentară, perioada de timp în care un anumit aliment poate fi păstrat în congelator variază în funcție de tipul și mărimea acestuia. Astfel, se poate concluziona că:

Carnea proaspătă de vită, vițel, miel și porc: au o durată medie de conservare la congelator cuprinsă între 4 și 12 luni.
Hamburgeri și carne tocată de vită sau de pasăre: pot fi păstrate între 3 și 4 luni.
Carne proaspătă de pasăre: în cazul puilor întregi sau curcanilor, un an, iar bucăți din ele 9 luni.
Peștele gras poate fi păstrat timp de 2-3 luni, iar peștele alb de 4-8 luni.
Fructe de mare: în timp ce bucăți precum crabul, homarul sau scoicile și midiile vii nu sunt recomandate pentru congelare, calmarul poate fi păstrat între 6 și 18 luni.
Ciorbe și tocănițe cu legume sau carne: pot fi păstrate timp de 2 până la 3 luni.
Resturi: pentru resturi, termenul de valabilitate estimat este de 2 până la 6 luni, dar va depinde de ingredientele incluse.

Alte sfaturi de conservare a alimentelor în congelator

Trebuie ținut cont de faptul că, atât timp cât se face corect, congelarea nu presupune pierderea de substanțe nutritive. Cu toate acestea, este important să se respecte anumite indicații înainte și după congelare. Primul dintre acestea este protejarea corespunzătoare a alimentelor prin folosirea unor recipiente sau pungi ermetice, ori în propriul recipient, dacă acestea sunt ambalate. În plus, congelați alimentele cât mai repede posibil, întotdeauna înainte de data limită de consum sau de valabilitate. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, alimentele congelate își prelungesc durata de valabilitate prin oprirea dezvoltării bacteriilor și, prin urmare, pot depăși data limită de consum de pe etichetă.