Cazul unui pacient externat la cerere și ajuns la terapie intensivă. Arafat: A plecat cu simptome minore, acum este cu oxigenare 70%

Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Arafat a prezentat cazul unui pacient care a fost externat la cerere, dar care a revenit în stare gravă la spital
  • „COVID pozitiv, externat la cerere de la „Colentina”, cu simptome minore, la data de 6 iulie”, acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee”, spune Arafat
  • Sute de oameni au protestat, în Piaţa Victoriei, duminică, faţă de măsurile impuse de Guvern şi de legea carantinării și izolării aflată în dezbatere

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit, luni, despre cazul unui pacient care s-a externat la cerere, în urmă cu o săptămână, pentru că avea simptome uşoare, iar acum este „aproape comatos”, cu oxigenare 70% şi dispnee.

„Ultimul caz, acum 30-40 de minute, mesaj de la ora 15:45. COVID pozitiv, externat la cerere de la „Colentina”, cu simptome minore, la data de 6 (iulie – n.red.), acum este cu oxigenare 70%, cu dispnee (incapacitatea de a respira normal – n.red.), cu Glasgow coma score 8, adică aproape comatos şi s-a trimis de la Terapie Intensivă ca să poată să-l asiste şi să vedem dacă reuşeşte să-l scoată sau nu”, a povestit Raed Arafat, în cadrul dezbaterile legate de Legea carantinei şi a izolării, de la Comisia Juridică a Senatului.

Cazul, spune Arafat, nu este singular.

„Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptomele uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situaţia reală cu care ne confruntăm”, a adăugat sursa citată.

Pe de altă parte, în acelaşi context, şeful DSU a mai spus că „dacă asimptomaticul stă acasă, trebuie să aibă nişte reguli foarte clare”.

Luni, în Senat, se dezbate proiectul de lege ce vizează carantina şi izolarea.

Sute de oameni au protestat, în Piaţa Victoriei, duminică, faţă de măsurile impuse de Guvern şi de legea aflată în dezbatere.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că proiectul de lege ce vizează carantina şi izolarea nu va fi votat în Senar până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni „să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment”.

Pe de altă parte, Guvernul a transmis că premierul Ludovic Orban nu a primit nicio invitaţie oficială la dezbateri.