• 500 de copii au fost diagnosticați cu gripă, în ultimele 3 săptămâni, într-un singur spital din Capitală.
  • În ultima săptămâna din an am avut 53.870 cazuri de infecții respiratorii.
  • Cazurile de gripă se suprapun cu cele de rujeolă, COVID-19 și alte infecții respiratorii.
  • Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate doar în luna decembrie.

2024 începe cu multe cazuri de gripă, dar și alte infecții respiratorii în spitalele din toată țara. Totuși numărul este în scădere.

În ultima săptămâna din an am avut 53.870 cazuri de infecții respiratorii, față de 62.287, în săptămâna anterioară.

Care este situația în spitale?

,,Nu trebuie să fim neapărat îngrijorați, situația necesită doar atenție. Și anul 2023 s-a încheiat tot cu un număr mare de infecții respiratorii, iar sezonul este departe de final. Lunile ianuarie și februarie vor însemna cazuri multe de gripă și, în același timp, alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie sau infecții bacteriene. Presiunea a crescut la camerele de gardă, peste tot în țară. Din păcate, dintre cei care vin, să spunem, la Institutul Matei Balș, un procent cam de 20 % au nevoie să fie internați. Sunt persoane cu factori de risc, copii mici, care au nevoie de o monitorizare atentă. Este destul de greu să găsești aceste locuri pentru ca fluxul să fie continuu. Este important să lucrăm la nivel de prevenție, vaccinare, izolarea persoanelor infectate pentru a nu transmite mai departe, plus regulile de igienă. Toate ar trebui să ne ajute să avem un echilibru’‘, a transmis Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș” din capitală, la Aleph News.

Recomandări

LUI RISHI I-A SUNAK CEASUL
AVEM DATELE ALEGERILOR!
AVORTUL DIVIZEAZĂ AMERICA
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP

Hai să nu aglomerăm spitalele

,,Lucrurile sunt clare. Dacă nu e o urgență și o situație în care starea generală este tot mai proastă, cu dificultăți de respirație, ar trebui să luăm legătura cu medicul de familie sau pediatru, pe post de filtru. O simplă discuție telefonică ne poate orienta și ajuta dacă e nevoie să mergem la camera de gardă sau nu.

..Linia vom trage la sfârșitul sezonului. Simptomatologia legată de gripă este diferită, însă poate fi o paletă largă de virusuri care să vină cu particularități. Este clar că gripa nu este o simplă viroză și poate să pună probleme deosebite. De multe ori se ajunge și la varianta cu complicații, la pacienții internați sau cei care s-au prezentat prea târziu la spital”, a concuzionat directorul medical Adrian Marinescu.

Citește și