• Sforăitul apare atunci când mușchii limbii, ai palatului și ai gâtului se relaxează și restricționează fluxul de aer.
  • Bărbații sunt de două ori mai predispuși la sforăit decât femeile, iar cauza poate fi o serie de lucruri, cum ar fi alergiile, îmbătrânirea, o răceală sau chiar forma caracteristică a gâtului.
  • Aerul excesiv de uscat sau umed poate agrava sforăitul, la fel ca și somnul la altitudini mari.

Sforăitul, această problemă care perturbă somnul poate fi cauzată de o varietate de lucruri, dar experții spun că există modalități de a remedia problema, scrie New York Times.

Sforăitul apare atunci când mușchii limbii, ai palatului și ai gâtului se relaxează și restricționează fluxul de aer. „Nu poți respira pe deplin, așa că mușchii încep să vibreze în timp ce încearcă să permită respirația, iar vibrația este sunetul sforăitului”, explică Dr. Kent Smith, un dentist, specializat în probleme de somn, din Dallas, și fost președinte al Academiei Americane de Somn și Respirație.

Bărbații sunt de două ori mai predispuși la sforăit decât femeile, iar cauza poate fi o serie de lucruri, cum ar fi alergiile, îmbătrânirea, o răceală sau chiar forma caracteristică a gâtului. Greutatea poate juca, de asemenea, un rol important.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Aveți această combinație de țesuturi care, în timp, atunci când vă îngrășați, se îngrașă și ele„, spune Dr. Smith. „Și, pe măsură ce îmbătrânești, devin puțin mai puțin tonifiate. Așa că au tendința de a bloca căile respiratorii.”

Aerul excesiv de uscat sau umed poate agrava sforăitul, la fel ca și somnul la altitudini mari. Dormitul pe spate sau consumul de alcool înainte de culcare tinde să înrăutățească sforăitul, deoarece relaxează și mai mult mușchii și permite limbii să închidă gâtul și să restricționeze aerul.

Totuși, sforăitul în sine nu este o tulburare, indiferent ce spune partenerul de somn. Dar, uneori, poate fi un semn de apnee în somn, o afecțiune potențial gravă care face ca respirația să se oprească și să înceapă în mod repetat pe parcursul nopții, împiedicând o odihnă decentă. De asemenea, poate crește riscul de hipertensiune arterială și chiar de insuficiență cardiacă.

Deși sforăitul puternic este adesea asociat cu apneea în somn, multe persoane care sforăie ușor nu au probleme de sănătate. Este doar o parte a unui spectru de tulburări de somn, de la cei care sforăie până la cei ale căror declanșatori de sforăit îi fac să piardă somnul, a declarat Jolie Chang, medic otolaringolog la Universitatea din California, San Francisco.

Dacă nu sunteți sigur că sforăiți, este ușor de aflat. Descărcați o aplicație de înregistrare, cum ar fi SnoreLab, pe telefon și rulați-o în timp ce dormiți. Aplicația va începe să înregistreze atunci când detectează zgomote, iar în dimineața următoare vă veți putea asculta propriile sunete.

Odată ce știți că sforăiți, chiar dacă este subtil, ar putea merita să faceți un test de somn la o clinică de somn, spune Dr. Smith. De cele mai multe ori, primul poate fi efectuat acasă într-o singură noapte și vă va spune dacă sforăitul este un simptom al unei probleme mai mari, cum ar fi apneea somnului, pe baza numărului de ori pe oră în care vă întrerupe somnul.

Ce puteți face dacă sforăitul dumneavoastră este ușor?

O persoană care sforăie ușor poate face zgomot noaptea, dar încă primește mult aer, iar sforăitul întrerupe somnul doar ocazional. Indiferent dacă sforăitul ocazional are sau nu legătură cu probleme mai largi, există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce zgomotul din timpul nopții.

Dormiți pe o parte

Un studiu israelian a constatat că aproximativ jumătate dintre cei care sforăiau și sufereau de apnee în somn au încetat să mai sforăie atunci când și-au schimbat poziția. Există perne care vă ajută să dormiți pe o parte și cămăși care cauzează disconfort atunci cănd vă întoarceți pe spate. Pentru cei care se pricep la bricolaj, puteți încerca să coaseți mingi de tenis în spatele cămășii de dormit.

Întărește-ți limba

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sforăitului este alunecarea limbii înapoi în gât. Cel mai simplu mod de a preveni acest lucru este o serie de exerciții zilnice cu limba. Dar Dr. Chang spune că acestea pot dura săptămâni pentru a-și face efectul și că majoritatea oamenilor nu sunt sârguincioși în menținerea lor.

Există, de asemenea, un flux constant de dispozitive anti-sforăit pe care le puteți cumpăra online, majoritatea dintre ele fiind complet inutile. Curele pentru bărbie, clipsuri și benzi pentru nas, dilatatoare de nări… feriți-vă de ele, spune doctorul Chang, nu funcționează pentru toată lumea. Un umidificator vă poate ajuta să dormiți mai bine prin hidratarea nasului și a gâtului, a adăugat el, dar probabil că nu vă poate opri sforăitul.

Ce se întâmplă dacă sforăitul este moderat?

Dacă studiul somnului indică faptul că sforăitul dumneavoastră este moderat, ceea ce înseamnă că respirația dificilă vă întrerupe somnul de mai mult de 15 ori pe oră, ar trebui să consultați un medic specialist în somn, un pneumolog sau un specialist în urechi, nas și gât. Aceștia pot recomanda următoarele:

Aparat CPAP (presiune pozitivă continuă în căile respiratorii). Acesta este un dispozitiv care se plasează în nas sau în nas și gură pentru a crește cantitatea de aer care trece prin gât.

Protector bucal. Un protector bucal ajută la poziționarea maxilarului ușor înainte, astfel încât limba să nu poată aluneca în josul gâtului și să îl blocheze. Este mai confortabil decât un tub legat de față, dar necesită un dentist calificat și mai multe vizite pentru a-l adapta la dinții și la maxilarul dumneavoastră.

Pierderea în greutate. O altă modalitate de a reduce sforăitul pentru unii oameni este să piardă în greutate. Indicele de masă corporală este legat în mod fiabil de sforăit și apnee, potrivit Dr. Chang, deși fiecare gât este diferit. Scăderea în greutate va reduce presiunea asupra traheei și va permite trecerea aerului mai ușor

Ce ar trebui să faceți dacă sforăiți foarte mult?

Șansele sunt foarte mari ca sforăitorii extrem de zgomotoși să aibă o formă de apnee. Dacă un test de somn indică faptul că sforăitul vă afectează somnul de mai mult de 30 de ori pe oră, s-ar putea să vă confruntați cu probleme mai grave pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă și toate problemele care însoțesc somnul insuficient, cum ar fi depresia și anxietatea.

Dispozitivele CPAP vin în zeci de modele, dintre care unele nu sunt prea intruzive. Dar toate necesită să dormiți cu ceva care vă acoperă o parte a feței și care se conectează la un aparat care vâjâie ușor.

Există și o serie de proceduri chirurgicale – care implică implanturi sau modificări ale limbii sau ale palatului moale – pot ajuta un sforăitor sever, dar numai dacă CPAP-urile eșuează. „Dacă nu le puteți face pe acestea sau din orice motiv nu doriți să le faceți” , a spus Dr. Smith, „atunci intervenția chirurgicală ar trebui să fie ultima. Nu ar trebui niciodată să optezi pentru operatie din prima” .