• „Menopauza ar trebui tratată ca ritualurile de trecere care sunt acceptate, recunoscute și onorate”-Gillian Anderson.
  • Cele mai multe probleme raportate, în afară de bufeuri, au fost legate de sănătatea mintală.
  • Când încetați să luați HRT, efectul benefic asupra oaselor începe să scadă imediat.

Menopauza a fost văzută anterior ca o rușine a vârstei. Dar este o fază naturală care marchează sfârșitul anilor de fertilitate. Acum este momentul să îmbrățișezi menopauza, scrie The Guardian.

Așa cum actrița Gillian Anderson – care s-a luptat ea însăși cu o menopauză precoce – a spus odată : „Menopauza ar trebui tratată ca ritualurile de trecere care sunt acceptate, recunoscute și onorate.” Iar consecințele pot fi uimitoare; atunci când hormonii sunt stabili, starea ta de spirit se stabilizează și menstruațiile au dispărut pentru totdeauna.

Femeile știu mai multe despre schimbările utile ale stilului de viață – importanța exercițiilor și a dietei, de exemplu. În ultimii doi ani, medicii de familie și pacienții au devenit și ei mult mai bine informați despre știință.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Dacă doriți să treceți într-o a doua jumătate a vieții mai bună, este necesară acțiunea atunci când ovarele încetează să producă ovule și hormonii estrogen. Acest lucru se întâmplă la vârsta medie de 51 de ani la femeile albe și, adesea, mai devreme la femeile asiatice și negre, sau la cele care suferă de menopauză timpurie. Haosul începe în perimenopauză, de obicei la 40 de ani, dar mai devreme pentru unii, deoarece estrogenul atinge cote și scăderi imprevizibile.

Acesta este adesea momentul în care femeile suferă de insomnie, uită rapid, suferă de palpitații ale inimii și accese inexplicabile de iritare. Progesteronul promovează calmul și ne ajută să dormim; cu estrogen scăzut, serotonina („hormonul fericirii”) scade și ea. Pe măsură ce presiunile de îngrijire a părinților în vârstă și a adolescenților irascibili se intensifică, hormonii care ne-au ținut pe un echilibru dispar, iar prescripțiile de antidepresive încep să crească.

Dacă bufeurile nu au început încă, femeile nedumerite tind să se învinuiască pentru izbucnirile emoționale sau pentru lipsa de concentrare, mai degrabă decât pentru hormonii lor. Bufeurile sunt experimentate de 85% dintre femei, dar aproximativ jumătate le apar înainte ca menstruația să se oprească . Ele variază ca frecvență și intensitate.

Bufeurile sunt vizibile și multe femei le găsesc chinuitoare în public. Dar trebuie să înțelegem efectele invizibile ale estrogenului și progesteronului și ale testosteronului (care este și un hormon feminin), deoarece acestea pot contribui la creșterea riscului de osteoporoză, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Cercetările sunt în desfășurare privind contribuția scăderii nivelului de estrogen la riscul de a dezvolta Alzheimer. Estrogenul ajută la menținerea densității osoase și îmbunătățește controlul colesterolului, reducând riscul acumulării de grăsime în artere.

Femeile și unii bărbați trans și persoane non-binare trebuie să profite de acest moment pentru o îmbunătățire a sănătății, inclusiv schimbările simple, cum ar fi mai multe exerciții, consumul de alimente verzi și găsirea unor modalități de ameliorare a stresului. Acesta este, de asemenea, momentul să luați în considerare terapia de substituție hormonală (HRT) și să aflați care versiune ar putea fi cea mai sigură pentru dvs. Când este prescrisă în mod corespunzător (și poate implica reconsultarea medicului dumneavoastră de familie pentru a obține doza corectă, deoarece hormonii fiecărei femei sunt diferiți), HRT nu scapă doar de simptome , ci poate oferi protecție pe termen lung a sănătății.

Menopauza a fost văzută istoric ca o pierdere a fertilității – cuvântul înseamnă din punct de vedere tehnic la 12 luni după ultima menstruație – dar acum o înțelegem ca o pierdere de hormoni, care funcționează în fiecare parte a creierului și a corpului.

Împreună cu cercetarea medicală în creștere, în 2022, Societatea Fawcett a publicat Menopause and the Workplace, sondajul său asupra unui eșantion de 4.000 de femei din Regatul Unit cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, care oferă date revelatoare. Cele mai multe probleme raportate, în afară de bufeuri, au fost legate de sănătatea mintală: 84% dintre femei au spus că nu dorm sau au fost epuizate, 73% au avut ceață cerebrală – pierderi de memorie, dificultăți de concentrare – și 69% au experimentat anxietate sau depresie. Durerile de cap pot crește și în perimenopauză, declanșate de fluctuațiile hormonale.

Deși acesta este un moment al vieții în care stresul se poate acumula, ceea ce poate afecta capacitatea de a gândi limpede, creierul femeilor poate fi afectat semnificativ de pierderea hormonală și, deseori, este și încrederea lor în a-și păstra un loc de muncă. Blocările bruște ale memoriei pot fi înspăimântătoare, dacă sunt temporare – recuperarea unui nume sau a unui fapt 10 minute după aceea nu este de folos dacă vă aflați în mijlocul unei întâlniri. Deși unii bărbați pot suferi de probleme de memorie la vârsta mijlocie, impactul asupra femeilor pare să fie mai devastator: una din 10 femei a spus că a părăsit locul de muncă din cauza simptomelor menopauzei, iar 28% fie și-au redus orele de muncă, fie au plecat cu jumătate de normă.

Când ne uităm la scanări ale creierului înainte și postmenopauză, tranziția dezvăluie haos temporar, pe măsură ce metabolismul energetic din creier se modifică. Creierul mereu se bazează mai mult pe fluxul sanguin pentru a continua să tragă pe toți cilindrii, compensând pierderile hormonale. Dar acest lucru necesită timp – de aici tranziția ceață de mijloc . Doctorul Lisa Mosconi, neurolog de la Weill Cornell, explică aceste schimbări – și ce trebuie făcut în privința lor – în noua sa carte, The Menopause Brain . „Îmi place să spun că menopauza este un proiect de renovare a creierului”, explică Mosconi. „Creierul are toate aceste conexiuni neuronale care se leagă de ovare, dar, odată cu menopauză, multe nu sunt necesare și, prin urmare, pot fi aruncate. Și asta duce la aceste schimbări ale creierului care se pot manifesta și ca vulnerabilități.” Dar este important să vedem aceasta ca o fază de tranziție, adaugă Mosconi: creierul se va „reconecta, astfel încât o femeie să poată continua cu următoarea fază a vieții ei”.

Dar trupul? În perimenopauză, 44% dintre femeile chestionate au suferit perioade extra-grele (subraportate în literatura medicală tradițională), „tsunami de perimenopauză”, care uneori poate dura peste o săptămână. Acest lucru poate crea dificultăți majore la locul de muncă, deoarece momentele sunt imprevizibile.

Articulațiile dureroase, artrita și leziunile sportive apar adesea în menopauză, deoarece estrogenul protejează articulațiile și scade inflamația, iar 67% dintre femeile chestionate au raportat dureri articulare. Acest lucru poate fi ajutat de HRT – un studiu pe aproape 5.000 de femei aflate în postmenopauză a arătat că osteoartrita genunchiului a fost redusă cu o treime în timpul tratamentului.

Una din trei femei suferă o fractură după 50 de ani – exercițiile regulate cu greutăți, o dietă bună și vitamina D pot ajuta. Se dovedește că nivelurile scăzute de estrogen vă pot suprastimula inima, făcând-o să bată de până la 16 ori mai mult pe minut.

Nu s-a scris suficient despre sex la menopauză și se dovedește că 54% dintre femei au spus sondajului Fawcett că au „puțin sau deloc interes pentru sex”. Estrogenul vaginal local, într-o doză suficient de mică pentru a fi sigur chiar și pentru pacientele cu cancer de sân, mărește bucuria generală a sexului. Învățăm și despre microbiomul vaginal, plin de bacterii bune lactobacil. Estrogenul ajută la prevenirea infecțiilor tractului urinar care afectează 55% dintre femei după menopauză.

Apoi ajungem la o parte cheie a cunoștințelor despre menopauză: pe măsură ce estrogenul și testosteronul dispar, degradarea osoasă depășește formarea , iar femeile pot avea pierderi osoase de până la 20% în cei 10 ani de la menopauză. Întrucât una din trei femei suferă o fractură după 50 de ani, merită abordată acest lucru prin exerciții fizice regulate pentru a purta greutăți, o dietă bună și vitamina D. Dar pentru femeile cu antecedente familiale de osteoporoză, s-a demonstrat că TSH-ul de peste doi ani crește nivelul de densitate cu 3% și până la 7% la nivelul coloanei vertebrale. Când încetați să luați HRT, efectul benefic asupra oaselor începe să scadă imediat, dar NHS spune acum „nu există o limită fixă ​​pentru cât timp puteți lua HRT”.

Se întâmplă multe în spațiul menopauzei, iar cunoașterea înseamnă putere. Schimbările în stilul de viață le vor ajuta pe majoritatea femeilor să treacă prin haosul hormonal de după menopauză. Realitatea de pe teren este că majoritatea femeilor de această vârstă se luptă deja – aproximativ 70% dintre femeile de peste 50 de ani din Marea Britanie sunt supraponderale sau obeze, cu toate riscurile pentru sănătate pe care le implică, iar utilizarea antidepresivelor este cea mai mare pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50-59 de ani . HRT poate fi adesea primul pas către o viață mai sănătoasă. Pentru mulți este mult mai mult decât atât. Trezirea în fiecare zi cu hormoni stabili și fără niciun fel de simptome de menopauză este un dar extraordinar pe care această generație trebuie să-l folosească bine.

Citește și