- Un studiu confirmă transmiterea bolii Alzheimer între oameni.
- Studiul arată că, pe lângă transferul bolii Alzheimer, s-a transmis și o proteină toxică asociată acestei afecțiuni.
- Tratamentul în urma căruia a fost transmisă boala fusese interzis încă din 1985.
Cinci cazuri de Alzheimer au fost identificate ca urmare a unui tratament medical care implică hormoni de la donatori, conform Chronicle Live.
Advertisment
Un nou studiu arată dovezi ale bolii Alzheimer, care pare să fi fost transferate medical de la donatori decedați, precum și transmiterea unei proteine toxice care provoacă această afecțiune.
Cercetătorii University College London (UCL) și University College London Hospitals spun că descoperirile ar putea avea implicații importante în ceea ce privește înțelegerea și tratarea bolii progresive. Chiar dacă procedura care a dus la transmitere a fost interzisă în anii ’80, experții recomandă ca procedurile medicale să fie revizuite pentru a nu se repeta aceste cazuri de transmitere a bolii.
Recomandări
Persoanele care au luat parte la acest studiu au primit în timpul copilăriei un tratament cu un tip de hormon de creștere uman luat de la donatori decedați, cunoscut sub numele de hormon de creștere uman derivat din cadavre (c-hGH). Între 1959 și 1985, acesta a fost folosit pentru a trata cel puțin 1.848 de persoane din Marea Britanie. Hormonul era utilizat pentru diverse cauze de subdezvoltare, mai precis atunci când un copil sau un adolescent avea înălțimea sub media vârstei.
Cu toate acestea, tratamentul a fost interzis în 1985, după ce s-a descoperit că unele dintre loturile de c-hGH erau contaminate cu prioni (proteine infecțioase) care au provocat boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ), o afecțiune rară care afectează creierul. C-hGH a fost ulterior înlocuit cu un hormon de creștere sintetic care nu prezintă riscul transmiterii acestei boli.
Cum ajută noile descoperiri?
Autorul principal al cercetării, profesorul John Collinge, director al Institutului UCL de Boli Prionice și consultant neurolog la UCLH, a declarat: „Nu există nicio sugestie că boala Alzheimer poate fi transmisă între indivizi în timpul activităților din viața de zi cu zi sau al îngrijirii medicale de rutină. Pacienților pe care i-am descris li s-a administrat un tratament medical specific și întrerupt de mult timp, care presupunea injectarea pacienților cu material despre care se știe acum că a fost contaminat cu proteine asociate bolii.”
„Cu toate acestea, recunoașterea transmiterii patologiei amiloid-beta în aceste situații rare ar trebui să ne conducă la revizuirea măsurilor de prevenire a transmiterii accidentale prin alte proceduri medicale sau chirurgicale, pentru a preveni apariția unor astfel de cazuri în viitor. Este important că descoperirile noastre sugerează și faptul că Alzheimer și alte afecțiuni neurologice împărtășesc procese similare cu BCJ, iar acest lucru poate avea implicații importante pentru înțelegerea și tratarea bolii Alzheimer în viitor.”
Cercetătorii au explicat anterior că unii pacienți cu BCJ au dezvoltat prematur și depozite de proteină beta-amiloid în creier prin tratamentul cu c-hGH. Într-o lucrare din 2018, ei au continuat să citeze că mostrele arhivate ale hormonului contaminat ar putea transmite beta-amiloid la șoareci.
Citește și:
- Peste 1.000 de artiști din Suedia au semnat o scrisoare prin care cer ca Israelul să fie exclus anul acesta de la Eurovision
- Descoperire nouă pe Marte. Perseverance aduce noi mostre ce pot conține urme de viață
- Elon Musk compară cursa AI cu poker-ul: „Trebuie să cheltuiești miliarde în fiecare an doar pentru a sta la masă”
Partenerii noștri