Cercetătorii din Craiova au dezvoltat un material din care se pot face oase artificiale

Oasele artificiale par să fie viitorul sigur. Îţi poţi repara orice defect osos grav, spun medicii, cu oase create din materiale moderne. Ar fi mult mai uşor de prelucrat şi ar elimina riscurile unor infecţii. În medicina dentară din Europa, de exemplu, cele mai folosite sunt oasele bovine.

În România, un medic român plăteşte aproximativ 600 de lei pentru un astfel de os pe care-l foloseşte pentru o grefă dentară, spune Oana Gîngu, cercetător.

Oana Gîngu, cercetător Universitatea din Craiova: “Este format din pulberi metalice şi ceramice, biocompatibile. De exemplu, hidroxiapatită nanometrică,pulberi de hidrură de titan micronică care se amestecă cu lianţi şi agenţi de spumare astfel încât materialul nou generat capătă o fprmă şi o geometrie specială.”

Biocompositul ar putea fi folosit în reconstrucţia oaselor maxilo-faciale, craniene, dar şi în ortopedie.

Veronica Mercuţ, profesor medicină dentară UMF Craiova: “Poate fi turnat în orice formă. Ăsta e un mare avantaj pentru că se pliază pe defectul osos, îl poate umple foarte bine.După care, faptul că se integrează foarte uşor, adică se uneşte cu osul care este rămas, osul sănătos.”

Îți mai spun că noul material este brevetat, dar nu poate fi fabricat pentru că nu s- a găsit încă un investitor care să-l producă.

Exit mobile version