- Pacientul din Germania a primit transplantul pentru a ajuta la tratarea unei afecțiuni a sângelui, care în cazul său era leucemie, care se dezvoltase în paralel cu infecția cu HIV.
- După patru ani în care nu a luat medicamente antiretrovirale, nu a recidivat.
- La mai bine de 10 ani de la transplant și la patru ani după ce a încheiat tratamentul împotriva HIV, acesta se află într-o stare de sănătate bună.
Un transplant de celule stem a vindecat un bărbat de HIV, au anunțat cercetătorii. Pacientul, în vârstă de 53 de ani, este doar a treia persoană care se vindecă de această afecțiune cu ajutorul acestui tratament.
Se pare că este a cincea persoană în total care se vindecă în total.
Advertisment
El nu a mai luat medicamente antiretrovirale, sau supresoare, timp de patru ani și nu a avut nicio recidivă.
La fel ca în cazul celorlalți doi pacienți cu transplant de celule stem – unul din Berlin și altul din Londra – bărbatul din Dusseldorf a beneficiat de transplant pentru a trata o afecțiune a sângelui, care în cazul său era leucemie, care se dezvoltase în paralel cu infecția cu HIV.
Recomandări
La mai bine de 10 ani de la transplant și la patru ani după ce a încheiat tratamentul împotriva HIV, acesta se află într-o stare de sănătate bună.
„Încă îmi amintesc foarte bine fraza medicului meu de familie: Nu o luați atât de tare. Vom experimenta împreună că HIV poate fi vindecat”, a spus el. „La momentul respectiv, am respins declarația ca pe un alibi. Astăzi, sunt cu atât mai mândru de echipa mea mondială de medici care a reușit să mă vindece de HIV – și, în același timp, desigur, de leucemie. Anul acesta, de Ziua Îndrăgostiților, am sărbătorit în stil mare cea de-a 10-a aniversare a transplantului meu de măduvă osoasă. Donatorul meu de măduvă osoasă a fost prezent în calitate de invitat de onoare.”
Cercetătorii spun că faptul că virusul nu a revenit este rezultatul unei pregătiri și monitorizări științifice și terapeutice minuțioase, adăugând că studiul este cea mai lungă și mai precisă monitorizare diagnostică a unui pacient după un transplant de celule stem.
Un transplant distruge orice celule sanguine nesănătoase și le înlocuiește cu unele sănătoase prelevate din sânge sau măduvă osoasă și, din cauza riscului ridicat, se efectuează doar în cadrul tratării altor afecțiuni care pun în pericol viața. Echipa, condusă de medici de la Spitalul Universitar din Dusseldorf, speră ca informațiile obținute să ajute la realizarea mai multor studii privind tratamentele împotriva HIV.