• SUA, Brazilia și India înregistrează aproape jumătate din totalul cazurilor de coronavirus
  • Multe îmbolnăviri se datorează lipsei de echipament din spitale
  • Numărul de cazuri este în creștere și în Europa

Potrivit Universității Johns Hopkins, numărul de cazuri de Covid-19 din întreaga lume a trecut de 33 milioane, iar numărul deceselor se apropie de 1 milion. Virusul este agresiv în țări care păreau să fi avut succes în combaterea focarelor inițiale, relatează www.bbc.com

Numărul de cazuri confirmate în vârful pandemiei din primăvară este posibil să subestimeze adevăratul număr de infectări, întrucât în acea perioadă a anului, testările nu erau disponibile în mai multe țări.

Din martie, în Venezuela s-au înregistrat 60.000 îmbolnăviri. Cel puțin 600 oameni au murit, o treime fiind personal medical.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

O asistentă care a preferat să rămână anonimă a declarat într-un interviu că personalul medical a tratat pacienții fără să aibă echipament de protecție, precum mănuși sau măști. În multe spitale din Venezuela, pereții sunt murdari și deseori sunt pregătite găleți de apă pentru a compensa lipsa apei din spital.

Personalul medical nu își poate exprima nemulțumirea față de condiții, sau lipsa lor, deoarece riscă arestul.

Ruben Duarte, asistent medical la un spital din Venezuela: ,,Am solicitat autorităților de mai multe ori să ne asigure echipamentul corespunzător, însă nu ni s-a răspuns nimic, așa că am decis sa apelăm la presă. A doua zi, m-am trezit cu jandarmeria la ușa, am fost arestat în fața familiei”

Astfel de situații îi determină deseori pe medici să își dea demisia, însă autoritățile îi forțează să revină la muncă. Personalul medical se teme de îmbolnăvire, din cauza lipsei de echipament. Mulți medici îsi achiziționează cele necesare din proprii bani.

În India sunt mai mult de 6 milioane cazuri confirmate, iar autoritățile au anunțat încă 82,170, fiind pe locul 2 în lume la infectări. Specialiștii se tem că va depăși SUA, la cum se răspândește virusul în prezent.

Coronavirus în Europa

Cazurile continuă să crească și în Europa. Rusia are mai multe cazuri confirmate decât orice altă țară din Europa, cu mai mult de 1 milion cazuri înregistrate.

Spania se confruntă cu o nouă izbucnire: vineri, cifrele arătau 716,481 cazuri confirmate.

Oficialii din Ucraina au declarat că luni, țara trecuse de 20.000 cazuri.  

În Germania, Institutul Robert Koch a confirmat luni alte 1,192 cazuri, față de 1,411, cât erau duminică. Unii dau vina pe cei care s-au întors din vacanță.

În Regatul Unit, s-au înregistrat aproximativ 42,000 decese, iar îmbolnăvirile au ajuns la 5,500 pe zi.