• În București au fost identificate 47 de noi paturi pentru Terapie Intensivă și 140 de paturi la Terapie Intermediară.
  • Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus luni, 15 martie 2021, că a început procesul pentru rezolvarea crizei paturilor ATI destinate bolnavilor de COVID-19.

Oficialii din Ministerul Sănătății au identificat încă 47 de paturi de terapie intensivă și 140 de terapie intermediară în spitalele din București, în încercarea de a rezolva criza din ATI-urile din țară, luni fiind peste 1.200 de pacienți cu COVID-19 în stare gravă.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, luni seara, că a avut întâlniri cu managerii spitalelor din București și Ilfov pentru a vedea măsurile care sunt necesare pentru rezolvarea crizei paturilor ATI pentru pacienții cu COVID-19.

„Ceea ce am dorit ă facem și am discutat a fost ca pe lângă paturile actuale ATI dedicate pacienților cu COVID să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite și unde există capacitatea de investigație corectă a pacienților pentru a le oferi o îngrijire medicală cât de bună se poate, pentru că, de fapt, diferența de supraviețuire și de letalitate o face tocmai o îngrijire corectă în unități de terapie intensivă unde acest lucru se poate face corect. Deja au fost stabilite. Avem un plus de paturi de terapie intensivă și, de asemenea, am discutat pe suplimentarea paturilor de terapie acută sau intermediară, unde pacienții care nu necesită intubație sau ventilație invazivă să poată fi îngrijiți corespunzător”, a spus dr. Moldovan.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Astfel, la nivelul Capitalei s-au identificat aproximativ 50 de noi paturi de terapie intensivă și 140 de paturi de terapie intermediară.

În cadrul întâlnirilor oficialilor din Ministerul Sănătății cu managerii spitalelor din București și județul Ilfov s-a discutat și despre ușurarea activității spitalelor care fac în prezent evaluarea, monitorizarea și terapia pacienților COVID.

„Facem un alt apel către spitalele cu care am discutat astăzi (luni – n.r.) să preia și alte spitale această sarcină de evaluare a pacienților COVID pozitiv, tocmai pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecțioase sau de pneumologie care sunt încărcate în prezent”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Șeful Departamentui pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat a spus că situația paturilor de ATI din România este critică.

Luni dimineața în Bucuresti nu mai erau locuri la ATI, iar în țară mai erau 20-30 de paturi, cea mai grea situație fiind la Timișoara, unde presiunea este maximă.