• Ministrul Educației cere Ministerului Sănătății să renunțe la obligativitatea măștii de la orele de sport
  • Medicul Mihai Craiu spune că masca ar putea fi eliminată doar la orele în aer liber
  • În Italia, sălile de sport sunt închise atât în școli, cât și cele private

Controversa măștilor de protecție în timpul orelor de sport continuă. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a cerut Ministerului Sănătății revizuirea ordinului comun prin care elevii sunt obligați să poarte măști în timpul orelor de educație fizică. Sorin Câmpeanu spune că are noi argumente în favoarea eliminării măștilor.

Concluzia amuzantă ar fi că “iarna nu-i ca vara”, cum spunea fostul președinte Traian Băsescu. Ministrul Educației spune că a primit un document de la Comisia Europeană din care reiese că, în nici o țară din Uniunea Europeană, elevii nu sunt obligați să poarte mască la orele de sport. Sorin Câmpeanu susține că a citit studii ale specialiștilor care confirmă că masca de protecție le face mai mult rău decât bine elevilor, în timp ce depun efort. Ministrul recunoaște însă că masca ar putea fi eliminată doar dacă orele de educație fizică s-ar ține în aer liber. Lucru imposibil pe timp de vreme rea.

Cum e în alte țări

Sorin Câmpeanu nu a dat exemple concrete, dar spune că în celelalte țări din UE elevii, fie poartă măști din clase până la vestiare, fie nu fac deloc sport. Spre exemplu, în Italia, orele de educație fizică au fost eliminate din orarul elevilor încă de la începutul anului școlar. Sunt permise doar activitățile ce presupun sport de performanță. Chiar și sălile de sport sunt închise.

În schimb, în Spania, elevii fac educație fiică la școală și poartă măști de protecție atât în sală, cât și la activitățile în aer liber.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Părerea medicilor

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că măștile de protecție nu cresc efortul respirator, dar creează disconfort. Și chiar neatenție. Însă, în timpul efortului fizic, crește foarte mult eliminarea de aerosoli care ar putea împrăștia virusul SARS-COV2. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea.

Medicul Mihai Craiu spune că, în spații deschise, elevii ar putea sta fără mască doar la distanțe de 2 metri între ei. În sală, acest lucru este exclus, chiar și dacă se respectă această distanță.

Mihai Craiu, medic pediatru: „În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea“.