• Cercetările despre Alzheimer dezvăluie un proces cheie pe care toată lumea îl poate urma.
  • Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență.
  • Somnul adânc poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei.

Potrivit unui nou studiu, somnul adânc poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei la adulții în vârstă care se confruntă cu un risc ridicat de boală Alzheimer. Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, spun că somnul profund, cunoscut și sub numele de somn non-REM cu unde lente, poate acționa ca un „factor de rezervă cognitivă” pentru a crește rezistența împotriva unui factor-cheie care stă la baza afecțiunii neurologice, scrie INDEPENDENT.

Boala Alzheimer, cea mai răspândită formă de demență, distruge căile de memorie din creier și, în formele avansate, poate interfera cu capacitatea oamenilor de a îndeplini sarcinile zilnice de bază. Aproximativ una din nouă persoane de peste 65 de ani suferă de această boală progresivă, spun oamenii de știință, adăugând că se așteaptă ca această proporție să crească pe măsură ce generația baby-boomer îmbătrânește.

Proteina cunoscută sub numele de beta-amiloid a fost legată de pierderea memoriei cauzată de demență, iar studii anterioare au arătat că somnul perturbat este asociat cu o acumulare mai rapidă a acestei molecule în creier.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

S-a demonstrat, de asemenea, că o scădere a cantității de somn profund este un factor predictiv legat de o potențială formă mai gravă de demență în viitor. Însă oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că unele activități care mențin mintea ageră, cum ar fi anii de educație, precum și implicarea socială, pot consolida rezistența unei persoane la forme severe ale acestei afecțiuni.

Deoarece educația sau dimensiunea rețelei sociale nu pot fi schimbate cu ușurință, cercetătorii au analizat alte forme de menținere a creierului activ, cum ar fi activitatea fizică.

Ce au descoperit cercetătorii despre prevenția bolii Alzheimer?

În cel mai recent studiu, publicat de curând în revista BMC Medicine, cercetătorii au descoperit că o cantitate mare de somn profund, cu unde lente, poate acționa ca un factor de protecție împotriva declinului memoriei la persoanele cu risc ridicat și poate contribui la prevenirea unora dintre cele mai devastatoare rezultate ale demenței.

Pentru a efectua cercetarea, oamenii de știință au recrutat 62 de adulți în vârstă care erau sănătoși și nu au fost diagnosticați cu demență. Cercetătorii au monitorizat participanții cu ajutorul unui aparat de electroencefalografie (EEG), în timp ce aceștia dormeau într-un laborator.

De asemenea, au folosit o tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a măsura cantitatea de depozite de proteine beta-amiloide din creierul participanților. Oamenii de știință au descoperit că jumătate dintre participanți aveau cantități mari de depozite de amiloid, în timp ce cealaltă jumătate nu avea.

După ce participanții au dormit, au completat o sarcină de memorie care presupunea asocierea numelor cu fețele. Cercetătorii au descoperit că cei cu cantități mari de depozite de beta-amiloid în creier, care au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de somn profund, au avut rezultate mai bune la testul de memorie în comparație cu persoanele cu aceeași cantitate de depozite, dar care au dormit mai prost.

Însă, în grupul fără depozite de proteine, somnul profund nu a avut niciun efect suplimentar de susținere asupra memoriei. Pe baza acestor rezultate, oamenii de știință spun că somnul profund poate atenua efectele dăunătoare ale patologiei beta-amiloide asupra memoriei. Aceștia suspectează că somnul non-REM cu unde lente poate contracara unele dintre efectele de afectare a memoriei cauzate de depozitele de beta-amiloid.

Somnul este un factor modificabil

„Dacă descoperirile ar susține ipoteza, ar fi palpitant, deoarece somnul este un lucru pe care îl putem schimba. Este un factor modificabil”, a declarat coautorul studiului, Matthew Walker, într-un comunicat.

„Oamenii ar trebui să fie conștienți că, în ciuda faptului că au un anumit nivel de patologie, există anumiți factori de stil de viață care vor ajuta la moderarea și diminuarea efectelor. Unul dintre acești factori este somnul și, în special, somnul profund”, a declarat Zsófia Zavecz, un alt autor al studiului, a adăugat. Deși studiul are un eșantion de dimensiuni mici, cercetătorii spun că rezultatele oferă o primă privire asupra modurilor în care somnul poate preveni pierderea memoriei.

Aceștia recomandă ca respectarea unui program de somn regulat, menținerea unei activități mentale și fizice active în timpul zilei, crearea unui mediu de somn răcoros și întunecat și reducerea la minimum a consumului de cafea și a timpului petrecut în fața ecranelor la sfârșitul zilei sunt măsuri care pot crește calitatea somnului profund, cu unde lente. Dr. Zavecz. a declarat: „Dormind mai bine și făcând tot posibilul să practicați o bună igienă a somnului, care este ușor de cercetat online, puteți obține beneficiul acestei funcții compensatorii împotriva acestui tip de patologie Alzheimer”.

Citește și: