• Experții nu sugerează să minți când vorbești despre sexualitate cu copilul tău.
  • Corpul didactic nu înlocuiește părintele în ceea ce privește educația sexuală.
  • Anticiparea întrebărilor copilului tău este un lucru bun.

Deși uneori este dificil ca părinte să abordezi subiectul, discuțiile despre sexualitate joacă un rol important în viața copilului tău: îți permit să spui cuvinte bune despre ceea ce simte, să-l înveți limitele corpului său și al celorlalți, să înțelegi transformări care urmează sau chiar să dezvolte o imagine pozitivă a corpului cuiva.

Primele întrebări nu vin întotdeauna la aceeași vârstă, ci diferă de la un copil la altul. Specialiștii subliniază totuși că între 5 și 8 ani încep să își pună tot mai multe întrebări despre felul în care au fost concepuți sau despre anatomia lor, declară Tf1info. Cu toate acestea, este normal să ne întrebăm când este indicat să vorbim despre aceste subiecte cu copiii și mai ales, în ce fel.

Va fi nevoie de onestitate și simplitate

Mai presus de toate, să știi că nu există un moment anume pentru a vorbi despre sexualitate. Nu trebuie să fii medic pediatru, psiholog sau sexolog pentru a discuta despre sexualitate cu copilul tău. Desigur, îți vei adapta vocabularul în funcție de vârsta lui.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Înainte de a-i răspunde la întrebări, îl poți întreba mai întâi ce știe sau crede că știe despre subiect. Astfel, îi poți explica, cu propriile tale cuvinte, despre ce a greșit și poți dezvolta subiectele care îl interesează. Copilul tău nu trebuie să știe totul sau să cunoască detalii brute despre sex. Este foarte posibil să-i oferi o parte din informații și să-i spui că va ști restul când va fi mai în vârstă.

Nu este indicat să minți

Poți fi sincer cu ei, adaptându-ți în același timp răspunsurile la vârsta lor. Este important să folosești cuvintele potrivite atunci când vorbiți despre sexualitate. La ora băii, de exemplu, poți profita de acest moment pentru a enumera cu el diferitele părți ale corpului, dar și a-i aminti că anumite zone îi aparțin.

Ce prevede legea pentru educația sexuală

Începând cu anul 2001, codul educației prevede că cel puțin trei sesiuni de informare și educare despre sexualitate sunt organizate în fiecare an „în școli, colegii și licee”. Scopul acestor cursuri este atât preventiv, cât și informativ. Vorbitorii informează în special elevii colegiilor și liceelor ​​despre infecțiile cu transmitere sexuală, explicându-le în același timp cum să folosească prezervativele.

Elevii sunt, de asemenea, informați despre locuri și servicii locale de primire, asistență și suport. Această abordare educațională își propune să le ofere informații obiective și cunoștințe științifice, dar și să promoveze un comportament individual și colectiv responsabil.

În școala primară, timpul dedicat educației sexuale este responsabilitatea profesorului. Prin urmare, nu este obligat să discute acest subiect cu ei. Desigur, această educație sexuală nu înlocuiește responsabilitatea părinților și a familiilor.

Citește și: