• Carantinarea zonală se va face la o rată de infectare peste nivelul de alertă – 3 cazuri/1000 de locuitori
  • Carantinarea se va face într-o anumită zonă şi dacă acolo există un trend crescător al cazurilor pentru ultimele 14 zile
  • Măsura carantinării unei zone este luată prin ordin al şefului DSU sau al unei persoane desemnate de acesta, după ce DSP va analiza situaţia

Poate te întrebi de ce anume ţin cont autorităţile atunci când decid carantinarea unei zone. 

Iată care sunt criteriile în funcţie de care se face carantinarea zonală 

Aceasta se va realiza în condiţiile unui trend crescător de cazuri pentru ultimele 14 zile, şi dacă ponderea cazurilor înregistrate în cadrul comunităţii este majoritară faţă de focarele din centrele rezidenţiale şi spitale. De asemenea, autorităţile vor ţine cont şi de ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste, atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului. 

Un factor important de care se va ţine cont este personalul insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice făcute de DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate, dar şi gradul în care personalul sanitar din spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid este sau nu suficient, sau este infectat la rându-i cu Covid. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Va fi luat în calcul şi gradul de ocupare a paturilor, atât pe secţiile Covid, cât şi pe cele de ATI. Un alt factor care contribuie la decizia de carantinare a unei zone este şi cel legat de gradul în care oamenii rămân izolaţi la domiciliu după ce au intrat în contact cu un caz sau cazuri confirmate. 

Cum este luată decizia? 

Cei de la INSP evaluează analiza de situaţie locală propusă de către DSP şi, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă (CJSU).

Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta. Carantina zonală se face numai după ce DSP-ul analizează situaţia epidemiologică, la 14 zile de la instituirea acesteia.