• După ce treci prin infecția cu covid-19 organismul tău rămâne cu sechele.
  • Multe dintre sechele pot fi tratate prin reabilitare medicală.
  • Este recomandat să faci o evaluare în prima lună după ce ai trecut prin boală.

Covid-19 lasă urme în organism și, din păcate, apar simptome timp de săptămâni sau luni după infectare. Asta spune un studiu al Universității din Leicester. De aceea este nevoie de reabilitare medicală. La mai mult de un an de pandemie, România are un protocol de reabilitare. Este recomandat să faci o evaluare în prima lună după ce ai trecut prin boală. Iar medicii îți pot spune care sunt procedurile de care poți beneficia. La Cluj vin pacienți din toată țara pentru terapia de recuperare în cadrul unei clinici private.

Maria Găinaru, asistent medical generalist la centrul medical Hiperbar Cluj: „Majoritatea pacienților cu recuperare post COVID pe care noi i-am avut în cadrul cabinetului au avut următoarele sechele: dificultate în respirație, fibroze pulmonare, dureri musculare, oboseală acută, insomnii, chiar și unele atacuri de panică.”

Mircea Codlea a fost pacient covid și are 66 de ani. Plămânii lui au fost afectați în proporție de 75% și a stat în spital foarte mult timp. A făcut deja zece ședințe și spune că se simte foarte bine.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Mircea Coldea, pacient post covid, 66 de ani: „Am ajuns undeva la 25% afectare pulmonară. Pe mine cel puțin m-a ajutat foarte mult. Am de gând să mai fac încă 10 ședințe.”

Maria Găinaru, asistent medical generalist la centrul medical Hiperbar Cluj: „Rezultatele se văd în general după două, trei zile de terapie. Este oxigen pur pe care pacientul îl inspiră.”

Costul pentru 10 astfel de ședințe de tratament cu oxigen este de 1.110 de lei. Iar cu un bilet de trimitere de la specialist, poți face maximum 20 de ședințe de reabilitare a câte trei proceduri fiecare, decontate de Casa Națională de Asigurări.