• Purtarea hainelor noi înainte de a le spăla ar putea duce la probleme ale pielii.
  • Nimic nu se compară cu aspectul hainelor nou-nouțe, care nu trebuie călcate sau aburite, dar este bine ar să le spelți înainte de a le purta.
  • Potrivit experților, purtarea hainelor noi înainte de a le spăla ar putea duce la probleme ale pielii.

Potrivit experților, purtarea hainelor noi înainte de a le spăla ar putea duce la probleme ale pielii. În timpul procesului de fabricare se folosesc adesea substanțe chimice nocive. S-ar putea să crezi că hainele noi sunt sigure dacă par nealterate, dar acestea ar putea fi de fapt dăunătoare pentru pielea ta dacă conțin toxine, care se pot infiltra în piele.

Lee W. Johnson, fondatorul companiei de îmbrăcăminte pentru bărbați Old Bull Lee, explică faptul că majoritatea fabricilor de confecții sunt situate în zone industriale urbane cu trafic intens, cu o concentrație mare de oameni, camioane și producție. El adaugă că aceste fabrici tind să aibă „o calitate a aerului îndoielnică” și sunt climatizate prin ferestre deschise, ceea ce permite poluanților să circule și să se atașeze de țesături.

„O mare cantitate de poluanți industriali în atmosferă zboară și probabil că se depun pe lucruri în timpul acelei perioade petrecute în momentul în care acestea sunt fabricate. În timp ce hainele ajung la tine, s-ar putea să arate bine, dar sunt multe lucruri care stau pe ele și pe care s-ar putea să nu le vezi”, a adăugat el.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Chiar dacă o fabrică are o circulație mai bună a aerului, substanțele chimice folosite în proces pot fi periculoase. Potrivit lui Johnson, ar trebui să ne facem griji cu privire la:

Plumbul, un ingredient destul de comun în mulți pigmenți de coloranți

Formaldehida, o substanță cancerigenă cunoscută, folosită adesea în articolele de îmbrăcăminte care nu se încrețesc

PFC, un hidrofug pe bază de fluorocarburi

Colorantul dispersat AZO, un colorant sintetic cancerigen care este ușor de absorbit de piele și care este legat de dermatita prin contact. Dr. Azadeh Shirazi, dermatolog certificat, avertizează, de asemenea, consumatorii să fie atenți la chinolină, care poate apărea în cantități mari, în special în poliester, și care nu numai că poate provoca dermatită alergică de contact, dar este potențial legată de un risc crescut de cancer, scrie huffpost.com.

Iată cum îți afectează aceste toxine pielea

Dr. Loretta Ciraldo, medic dermatolog certificat, vede pacienți cu dermatită alergică de contact – o erupție cutanată roșie, cu mâncărimi, cauzată de contactul direct cu o anumită substanță – în cabinetul ei din Miami, unde vremea caldă și hainele strâmte sunt norma pe tot parcursul anului. Ea spune că transpirația și frecarea provocată de hainele strâmte, cum ar fi echipamentul de antrenament, pot contribui la eliberarea de coloranți și substanțe chimice potențial iritante sau care produc alergii în pielea noastră. „Acestea se îndepărtează cu apă”, a spus ea. „În același mod în care se desprind în mașina de spălat, din păcate, se desprind și în transpirația corpului nostru.”

Dermatita alergică de contact ar putea apărea și sub forma unei hiperpigmentări. Ea tinde să observe acest simptom la axilă, în zona inghinală, în zona taliei sau sub sâni. „Pentru că pielea se pliază pe ea însăși și o parte din îmbrăcăminte poate fi prinsă destul de bine între pliurile pielii. Nu există un flux de aer care să permită substanțelor chimice să ajungă și mai departe și să le facă și mai puternice și mai reactive cu pielea.”

Dacă ai o reacție la aceste substanțe chimice, este posibil să nu vezi semnele imediat. Shirazi spune că simptomele sunt „de obicei o reacție întârziată, așa că nu o observi în prima zi în care îți pui hainele noi pe tine. În general, apare la câteva zile după expunere și poate dura de fapt săptămâni”.

Amândoi dermatologii notează că persoanele care se confruntă deja cu pielea sensibilă și eczema sunt cele mai susceptibile de a simți aceste efecte, dar chiar dacă nu ai aceste afecțiuni, poți dezvolta sensibilitate la aceste substanțe chimice. Uneori, acest lucru se întâmplă în timp. „Este posibil să nu fi alergic prima dată când o porți sau a zecea oară, dar în timp vei deveni sensibilizat”, a spus Shirazi.

Cel mai bun mod de a spăla hainele nou-nouțe

Din fericire, curățarea hainelor tale noi nu este o sarcină obositoare și te poți baza pe aceleași sfaturi pe care ți le-a transmis mama ta. Johnson sugerează să „întorci hainele noi pe dos, să le speli ușor la rece (la rece pentru a păstra culoarea) și să le usuci la tambur (la temperatură joasă) pentru a elimina toată funinginea și toxinele invizibile care s-ar putea afla la suprafață doar din cauza expunerii lor la mediul înconjurător în timpul procesului de fabricație”.

Dacă piesele sunt delicate sau îți faci griji că le vei deteriora înainte de a avea ocazia să le porți, le poți spăla întotdeauna de mână: „O spălare de mână foarte simplă și rapidă cu puțin detergent este tot ce ai nevoie pentru a îndepărta o parte din substanțele chimice, coloranții și alte lucruri de pe haine înainte de a le pune în contact cu pielea ta.”