• Având în vedere știrile și rapoartele zilnice despre noi cazuri de COVID-19 în țări precum SUA, Franța și Marea Britanie, eficacitatea vaccinurilor a devenit din nou un subiect de discuție pe rețelele de socializare.
  • În timp ce unii utilizatori critică măsurile impuse de diferite
  • autorități pentru a încuraja inocularea, alții denunță potențialele efecte secundare ale vaccinurilor.

De ce se îmbolnăvesc de coronavirus și persoanele vaccinate, în timp ce planeta se confruntă cu o nouă creștere a pandemiei de COVID-19?

Țări precum Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Brazilia și multe altele înregistrează cifre record în ceea ce privește transmiterea bolii din cauza combinației dintre variantele Delta și Omicron.

Cu toate acestea, comunitatea oamenilor de știință, medicii și instituțiile de sănătate continuă să se bazeze pe puterea vaccinurilor care au fost testate și aprobate în diferite părți ale lumii.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Lumea se confruntă cu o nouă creștere a pandemiei de COVID-19.

Controversa falsă câștigă teren

Având în vedere știrile și rapoartele zilnice despre noi cazuri de COVID-19 în țări precum SUA, Franța și Marea Britanie, eficacitatea vaccinurilor a devenit din nou un subiect de discuție pe rețelele de socializare.

În timp ce unii utilizatori critică măsurile impuse de diferite autorități pentru a încuraja inocularea, alții denunță potențialele efecte secundare ale vaccinurilor.

Până în prezent, principalele efecte secundare observate sunt ușoare și dispar în mod natural după câteva zile. Printre principalele neplăceri enumerate se numără: durere și roșeață la locul de puncție, febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, frisoane și greață.

Evenimentele mai grave, cum ar fi anafilaxia, tromboza, pericardita și miocardita (inflamația inimii), sunt considerate rare de către autorități, iar beneficiile administrării dozelor depășesc cu mult riscurile observate, spun agențiile.

În ceea ce privește discuția despre eficacitate și despre faptul că persoanele vaccinate vor contracta și transmite coronavirusul, medicul pediatru și specialist în boli infecțioase Renato Kfouri a explicat jurnalistului BBC Brazilia André Biernath că primul val de vaccinuri împotriva COVID-19, care include CoronaVac și produsele dezvoltate de Pfizer, AstraZeneca, Janssen, printre altele, are ca scop reducerea riscului de a dezvolta cele mai grave forme ale bolii, care sunt legate de spitalizări și decese.

Vaccinurile protejează mult mai bine împotriva formelor mai severe decât împotriva formelor moderate, ușoare sau asimptomatice de COVID. Cu cât rezultatul este mai grav, cu atât eficiența lor este mai mare”, rezumă Kfouri, director al Societății braziliene de imunizare (SBIm).

Prin urmare, obiectivul principal al acestor imunizatori nu a fost niciodată acela de a opri infecția în sine, ci de a face invazia coronavirusurilor mai puțin dăunătoare pentru organism.

Același raționament se aplică și în cazul vaccinului antigripal, care este disponibil de zeci de ani.

Doza, care este oferită în fiecare an, nu previne neapărat infecția cu virusul gripal, dar previne complicațiile frecvente în grupurile cele mai vulnerabile, cum ar fi copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă.

Privind imaginea de ansamblu, această protecție împotriva celor mai grave forme are un impact direct asupra întregului sistem de sănătate: reducerea severității infecțiilor respiratorii înseamnă camere de urgență mai puțin aglomerate, mai multe paturi disponibile în secții sau în terapie intensivă și, bineînțeles, mai mult timp pentru ca echipa medicală să trateze pacienții în mod corespunzător.

Iar datele arată că vaccinurile joacă foarte bine acest rol: potrivit Commonwealth Fund, dozele de coronavirus au prevenit un total de 1,1 milioane de decese și 10,3 milioane de spitalizări numai în Statele Unite până în noiembrie 2021.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, de când a început vaccinarea împotriva acestei boli, au fost salvate 470.000 de vieți în 33 de țări din cele două Americi.

Cum se explică infectarea persoanelor vaccinate?

În fața informațiilor privind rolul major al imunizatorilor, este de netăgăduit că frecvența reinfecțiilor sau a diagnosticelor pozitive în rândul persoanelor vaccinate a crescut în ultima vreme. Acest lucru poate fi explicat prin trei factori.

Primul este simplu: tocmai ieșim din perioada Crăciunului și a Anului Nou, când oamenii se adună și petrec. Acest lucru în sine crește riscul de transmitere a coronavirusului.

În al doilea rând, la aproape un an după ce dozele au devenit disponibile în unele părți ale lumii, experții au aflat că imunitatea împotriva virusului COVID-19 după vaccinare nu durează pentru totdeauna.

De-a lungul timpului, am văzut că nivelul de protecție scade. Această scădere va fi mai mare sau mai mică în funcție de tipul de vaccin și de vârsta individului”, explică Kfouri.

Acest lucru a evidențiat necesitatea unei a treia doze, mai întâi pentru persoanele în vârstă și imunodeprimate, apoi pentru întreaga populație adultă”, adaugă el.

Cel de-al treilea factor are legătură cu apariția variantei Omicron, care este mai transmisibilă și are capacitatea de a ocoli imunitatea obținută prin vaccinuri sau prin statutul anterior de COVID.

Având în vedere acest lucru, infecția la persoanele vaccinate trebuie privită ca fiind absolut comună și va trebui să învățăm să trăim cu această situație„, spune Kfouri.

Din fericire, această creștere recentă a numărului de cazuri de infectări a dus la o rată mai mică de spitalizări și decese, în special în rândul persoanelor care au fost deja vaccinate”, spune directorul SBIm.

Cu alte cuvinte, „vaccinul continuă să protejeze împotriva celor mai grave forme, așa cum era de așteptat”, conchide el.