• Medicii ar putea fi nevoiți să regândească tot ceea ce știu despre insulină și diabet, explică un nou studiu.
  • Cercetătorii din Danemarca spun că este probabil ca o mare parte din doza de insulină a unui diabetic să nu funcționeze așa cum ar trebui.
  • Pur și simplu, studiul constată că este posibil ca dozele actuale de insulină să nu fie absorbite în organismul diabeticilor așa cum se așteaptă.

Medicii ar putea fi nevoiți să regândească tot ceea ce știu despre insulină și diabet, explică un nou studiu. Cercetătorii din Danemarca spun că este probabil ca o mare parte din doza de insulină a unui diabetic să nu funcționeze așa cum ar trebui. Folosind microscopia foarte avansată a unei singure molecule, o echipă de la Universitatea din Copenhaga dezvăluie pentru prima dată că este posibil ca pacienții cu diabet de tip 1 să ia medicamente care nu se absorb în corpul uman atât de repede pe cât au crezut oamenii de știință ani de zile. Echipa avertizează că acest lucru ar putea afecta milioane de diabetici din întreaga lume.

Autorii studiului explică faptul că insulina este un hormon produs în pancreas care reglează cantitatea de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet au un sistem imunitar care atacă și distruge celulele producătoare de insulină ale organului. Mulți pacienți cu diabet de tip 1 știu că există diferențe în ceea ce privește durata și rapiditatea cu care diverse doze de insulină acționează în organismul lor. A lua prea multă sau prea puțină poate duce la complicații periculoase pentru sănătate.

Acum este evident pentru noi că am greșit cu 200%

Absorbția insulinei depinde de modul în care moleculele de insulină se asamblează în clustere. În timp ce o singură moleculă oferă pacienților o ușurare rapidă, grupurile de șase molecule (hexameri) oferă un ajutor mai de durată. Timp de zeci de ani, echipa spune că oamenii de știință au crezut că insulina se asamblează cu o anumită distribuție a clusterelor de una, două și șase molecule. Companiile farmaceutice au conceput doze de insulină pe baza presupunerii că multe dintre aceste clustere sunt formate din molecule unice. Noul studiu constată că această evaluare a fost foarte greșită.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acum este evident pentru noi că am greșit lucrurile cu 200%. Există doar jumătate din numărul de molecule unice în insulină, în comparație cu ceea ce credeam noi. În schimb, există mult mai multe clustere de șase molecule decât am presupus. Aceste experimente nu au fost efectuate pe animale, ci pe o lamelă de microscop și ar trebui să fim atenți cum să interpretăm aplicarea lor directă la oameni”, spune autorul principal al studiului, profesorul Nikos Hatzakis de la Departamentul de Chimie din Copenhaga, într-un comunicat al universității.

Cu toate acestea, rezultatele noastre pot însemna că, atunci când credem că administrăm o anumită doză, poate însemna că insulina se comportă într-un mod diferit de cel așteptat și că pot fi dezvoltate terapii și mai bune pentru insulină”.

Va dăuna acest lucru pacienților cu diabet de tip 1?

Pur și simplu, studiul constată că este posibil ca dozele actuale de insulină să nu fie absorbite în organismul diabeticilor așa cum se așteaptă. Deși aceasta nu este neapărat o problemă care să pună în pericol viața pacienților, descoperirile oferă oamenilor de știință posibilitatea de a crea noi medicamente care să se adreseze cu precizie nevoilor diabeticilor.

Preparatele de insulină au devenit din ce în ce mai bune de-a lungul anilor, iar mulți diabetici sunt bine controlați. Cu toate acestea, dezvoltarea preparatelor de insulină s-a bazat pe o anumită presupunere cu privire la modul de asamblare a moleculelor. Cu modelul standard rudimentar, acest proces nu a fost niciodată apreciat la un nivel detaliat. Este ceea ce putem face noi”, spune co-autorul principal, profesorul Knud Jensen.

Acest lucru nu înseamnă că actualele medicamente cu insulină sunt rele sau că pacienții au fost medicați greșit. Dar acum avem o înțelegere de bază a modului în care se comportă insulina și a cantității de insulină care ar putea fi pusă la dispoziția organismului ca medicament cu acțiune rapidă. Avem acum metoda potrivită pentru a ne furniza cifre exacte. Sperăm că industria va folosi acest instrument sau un instrument similar – atât pentru a verifica preparatele actuale de insulină, cât și pentru a dezvolta altele noi”, adaugă Hatzakis.

Pentru a face această descoperire, echipa a folosit o combinație de chimie, învățare automată, simulări pe calculator și microscopie avansată. În total, au analizat aproximativ 50.000 de clustere.

„Gruparea insulinei este incredibil de importantă pentru modul în care funcționează preparatele. Pentru că diferența dintre un preparat de insulină cu acțiune rapidă și unul cu acțiune lentă depinde de cât de repede se asamblează moleculele în clustere și cât de repede se dezasamblează. Accesul la echipamente extrem de avansate face relativ simplă și rapidă cunoașterea concentrațiilor exacte, cunoaștere care, în același timp, este și destul de sofisticată”, a declarat autorul principal Freja Bohr, cercetător doctorand în grupul de cercetare al lui Nikos Hatzakis de la Departamentul de Chimie.

40 de milioane de copii și adulți iau doze zilnice de insulină

Autorii studiului au descoperit, de asemenea, că grupurile moleculare pot crește sau se pot micșora „la intervale mult mai diferite decât se presupunea anterior”.

„Fără a putea spune încă exact cum, acest lucru ar trebui să facă posibilă extinderea numărului de moduri în care sunt concepute preparatele. Acest lucru ar putea duce la o insulină cu un profil de efect diferit, care să reducă fluctuațiile glicemiei pacienților – care rămâne o provocare majoră”, spune Bohr.

„Primesc uneori solicitări de la părinți care mă întreabă dacă există ceva mai bun pentru tratarea copiilor lor mici. Atunci când o persoană are un diabet de tip 1 slab reglat, se poate simți groaznic pentru perioade lungi de timp. Printre altele, se pot trezi cu coșmaruri, se pot simți rău din cauza concentrațiilor scăzute sau ridicate de zahăr din sânge, pot risca să-și piardă cunoștința din cauza glicemiei scăzute și pot suferi leziuni consecvente la nivelul ochilor și al picioarelor mai târziu în viață. Așadar, dacă viața copiilor poate fi îmbunătățită prin producerea unei insuline mai bune, este fantastic!” conchide Jensen.

Studiul a fost publicat în revista Communications Biology.