• Unul din șase români vindecați de Covid-19 ar vrea să doneze plasmă convalescentă
  • Un singur donator poate salva viețile a șase oameni
  • Centrele de transfuzii sunt greu de găsit pentru potențialii donatori

Numărul donatorilor de plasmă convalescentă pentru bolnavii de Covid-19 este în creştere, dar nu suntem acolo unde am vrea.

Aproape 4.000 de români au donat în ultima jumătate de an 6.500 de doze de plasmă. Peste 3.000 dintre acestea au fost deja administrate, mai bine de 1.500 sunt în curs de validare, iar 2.000 de doze de plasmă nu au fost conforme. Trebuie să ştii că, dintre cei vindecaţi de Covid-19, doar unul din şase ar dona.

Doi din trei potenţiali donatori de plasmă s-au lovit de birocraţie: fie nu au primit un răspuns de la centrul de transfuzii, fie nu au fost programaţi sau… au fost refuzaţi. Luciana este unul dintre cei care au vrut să ajute, însă fără succes.

Luciana, potenţial donator: „Am intrat pe centrul de transfuzii Bucureşti, însă nu am găsit informaţii actuazlizate, ultimele erau actualizate undeva din august şi se menţiona acolo că se poate dona doar cu un bilet de ieşire din spital sau cu avizul de la DSP. După ce am încercat de căteva ori, ai aşa un sentiment că vrei să faci ceva ţi nu reuşeşti şi la un moment dat s-ar putea să renunţi.”

Dacă te-ai vindecat de Covid-19, poţi dona de mai multe ori plasmă, în funcţie de nivelul de anticorpi pe care îl dezvolţi. Din păcate, doar doi din şapte români au reuşit să doneze de mai multe ori.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD