• În Sicilia au fost administrate 18.000 de doze din lotul retras
  • Autorităţile italiene îşi doresc să afle adevărul
  • Dragoş Damian spune că nu trebuie oprită vaccinarea AstraZeneca

Doi bărbaţi din Sicilia au murit după ce s-au vaccinat cu dozele din lotul retras.

Italia a anunţat ieri că va opri vaccinarea cu lotul suspect de la AstraZeneca. Asta după ce un militar de 43 de ani şi un agent de zbor de 50 de ani au murit la câteva zile de la imunizare.

Autorităţile italiene spun că îşi doresc se facă lumină cât mai repede în cazul celor două decese.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În Sicilia, ca şi în alte regiuni ale Italiei, au ajuns 20.000 de mii de doze, iar dintre acestea, 18.000 au fost deja administrate. Atenţia acum este maximă, Guvernul a cerut Agenţiei Italiane şi Europene pentru Medicamente să intervină de urgenţă. Dar noi trebuie oricum să acţionăm responsabil”, spune Ruggero Razza, consilier regional pentru sănătate.

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj spune că evenimentul AstraZeneca nu este o premieră. Au mai existat situaţii în care loturi de medicamente şi vaccinuri să fie cu probleme.

“Există întotdeauna posibilitatea ca un lot de vaccin sau de medicament să aibă o problemă şi atunci el este reţinut, este investigat şi în urma investigaţiei este retras sau este lăsat mai departe în utilizare. Asta nu înseamnă că, revenind la cazul Astrazeneca, că trebuie oprită vaccinarea. Se poate continua fără probleme şi fără panică vaccinarea cu celelalte loturi”, spune Dragoș Damian, CEO Terapia.

De obicei cazurile grave care nu sunt specificate în prospect vor duce la retragerea acelui medicament. Doar acelui lot de medicament”, adaugă el.