• Doctorițele sunt cercetate pentru omor calificat cu premeditare.
  • Scopul cu care au comis faptele a fost provocarea decesului unor pacienți din ATI.
  • Doctorițele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață.
  • Medicii au redus brusc doza de noradrenalină, spun procurorii.

Revoltător! Este primul cuvânt care îți vine în minte când auzi ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din Capitală. Doi medici și o asistentă au fost reținuți în cazul morților suspecte. Medicii sunt acuzați de omor calificat, după ce ar fi redus doza de noradrenalină unui pacient de la Terapie Intensivă.

Doi medici, specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.

Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă. În dosar a fost reţinută şi o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă.

Recomandări

BACK TO OFFICE
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?
CHILES NU SE LASĂ

Cele două doctoriţe sunt acuzate că au provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină.

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4 – 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină – un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Managerul spitalului și-a oferit demisia

Managerul spitalului a mai spus că și-a oferit demisia, însă nu a trimis-o la minister. „Nu mă cramponez de funcție. sunt medic chirurg în acest spital”, a precizat Bogdan Socea.

„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele. Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, în fața spitalului.

Rafila a declarat că nu are de ce să își dea demisia

Ministrul Sănătății a declarat că nu are de ce să își dea demisia, deoarece este vorba despre o acuzație de omor deliberat la adresa unor cadre medicale și nu este responsabil pentru aceasta.

Alexandru Rafila a mai spus că va merge la Spitalul Pantelimon, unde cadrele medicale de la Terapie Intensivă si-au anunțat demisia în masă. Ministrul a făcut apel la respectarea cadrelor medicale și a transmis că nu trebuie clamat în bloc corpul medical.

„Cred că trebuie să ne amintim ceva foarte important, medicii în marea lor majoritate sunt cei care salvează vieți, mai ales cei din Terapie Intensiva, unde ajung cazurile cele mai grave, se luptă ca să le salveze viața, uneori unii pacienții pierd lupta cu viața, pentru că au afecțiuni grave șu cred că trebuie să ne aducem aminte de ceea ce fac medicii și nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional (..) Eu o să merg acolo, pentru că este o situație fără precedent, noi trebuie să ne asigurăm că activitatea la Spitalul Pantelimon va continua, voi discuta cu șefii secțiilor, cu medicii de la ATI și trebuie să găsim împreună o soluție”, a subliniat ministrul.

Citește și